Sursa foto: Gazeta de Sud

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a adresat o scrisoare Comisiei Europene și lui Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, prin care cere un pachet de asistență pentru Moldova în această perioadă dificilă pentru ajutorul refugiaților din Ucraina.

„Împreună cu colegul meu austriac, domnul Schallenberg, am adresat o scrisoare Comisiei şi Înaltului Reprezentant Borrell, cerând un pachet consistent de asistenţă pentru Republica Moldova pentru a face faţă refugiaţilor, precum şi un posibilă nouă criză energetică şi cu alte provocări care decurg din această criză, din punct de vedere economic şi aşa mai departe”, a declarat ministrul de Externe, potrivit G4media.

Totodată, acesta a mai spus că este vital ca blocul comunitar să intervină în sprijinul Moldovei.

„Transnistria nu este o ţară, este doar o provincie separatistă”

„Tot cu această ocazie, aş dori să reiterez sprijinul deplin pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul graniţelor sale internaţionale recunoscute”, a afirmat ministrul de Externe.

De asemenea, acesta a declarat că de la începutul războiului, peste 234.000 de cetăţeni ucraineni au trecut graniţa din Ucraina şi peste 72.000 de cetăţeni ucraineni au rămas în România. Mai mult, 3.000 dintre aceștia au cerut protecție în calitate de solicitanți de azil.

„Suntem deschişi tuturor cetăţenilor ucraineni şi ai altor ţări să evacueze în siguranţă. Ne-am descurcat, până acum, cu această situaţie foarte dificilă, dar cifrele sunt în creştere. Vom vedea câţi dintre ei vor veni în zilele următoare”, a mai spus Aurescu.

 Reamintim că Moldova a primit peste 120.000 de cetățeni ucraineni de la începutul războiului dintre Rusia și Ucraina. Potrivit ONU, numărul celor care fug din calea gloanțelor va ajunge la 4 milioane, majoritatea fiind copii și mame.

De asemenea, 1.123 de civili au fost răniți, inclusiv 364 uciși și 759 răniți, a anunțat OHCHR, precizând că numerele ar putea fi mai mari. Mai exact, numărul total de uciși include 74 de bărbați, 42 de femei, 8 băieți și 4 fete, precum și 13 copii și 223 de adulți al căror sex nu este cunoscut.

Iohannis: „Numai împreună putem asigura securitatea euro-atlantică şi pacea cetăţenilor noştri”

Articolul precedentNumărul refugiaţilor din Ucraina a depăşit milionul
Articolul următorPapa Francisc, despre conflictul ruso-ucrainean: „Un război care seamănă moarte, distrugere și suferință”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.