Sursă Foto: ISU Suceava
Sursă Foto: ISU Suceava

Poliomelita ar putea reapărea în România, din cauza numărului mare de refugiați care au ajuns pe teritoriul ţării noastre.

Poliomielita este o boală infecţioasă extrem de gravă, iar în Ucraina au existat numeroase focare, doar în ultimii ani.

Prin urmare, a fost emis un avertisment, toate Direcţiile de Sănătate Publică fiind atenţionate să raporteze orice suspiciune.

Riscul cel mai mare este pentru persoanele nevaccinate împotriva acestei boli

Deşi poliomielita a fost eradicată în România, valul de refugiaţi nevaccinaţi poate duce la riscul reapariţiei acestei boli.

Ultimul caz s-a înregistrat în 1992, când virusul a fost adus din Bulgaria, precizează publicaţia Gândul.ro.

Medicul Virgil Musta, medic specialist Boli Infecțioase Spitalul Victor Babeș Timișoara, a afirmat că există o alertă de supraveghere epidemiologică, în care, datorită intrării unui număr mare de persoane din altă zonă, românii trebuie să fie mai precauți.

Sunt șapte sindroame care trebuiesc urmărite la pacienții care sunt în contact cu cei din Ucraina, dar mai ales la pacienții ucraineni de pe teritoriul României”, a declarat Virgil Musta.

Virusul este extrem de contagios. Polimielita poate duce la deces, iar handicapurile motorii, pe care le lasă pe viaţă, sunt extrem de severe

Caroline Brown, expert pentru urgențe, Biroul Regional OMS: “Ştim că au fost cazuri de poliomielită în Ucraina anul trecut. De asemenea, ştim că Guvernul român este în alertă. Autorităţile oferă vaccinuri gratuite împotriva acestei boli, dar şi împotriva rujeolei copiilor refugiaţi care trec graniţa”, mai arată sursa citată.

Dr. Flavius Cioca – director DSP Timiș: “Devine tot mai importantă vaccinarea copiilor. Suntem undeva la 83% în mediul urban și aproape 80% în mediu rural. Aici avem de lucru toți, ca sistem sanitar, inclusiv prin munca de convingere a părinților”.

Articolul precedentGabriela Firea: „Copiii nu au nici o vină în această luptă”
Articolul următorFMI avertizează: Ucraina se va confrunta cu o recesiune profundă
Jurnalist full-time / Pesimist part-time