Sursă foto: Facebook
Sursă foto: Facebook

Cozile au fost în toată țara.

S-a cumpărat benzină în bidoane, pungi, butoaie și pet-uri.

S-a stat cu orele la coadă. S-au panicat unii pe alții. S-au mai luat și la bătaie. Din când în când, mai apărea câte o poză cu câte un preț explodat și, odată cu ea, creșteau și cozile.

A fost noapte albă pentru șoferii care s-au îmbulzit să ia benzină cu 8 lei, până nu se face 11, cum se preconiza pe rețele.

A doua zi dimineață, benzina costa între 7.43 (Lukoil, standard) și 9.09 (MOL, premium).

Dar situația creată a arătat cam cum sunt unii români.

Ce a generat cozile?

În primul rând, o poză cu o benzinărie MOL, din Beiuș, care afișa un preț de 11 lei la benzină. O alta, din Botoșani, afișa 12 lei pe litru.

Au urmat alte poze. Nu neapărat cu prețuri, cât cu cozi. Când au văzut prețurile și cozile, alți șoferi s-au gândit să facă la fel. Să nu prindă cine știe ce preț, a doua zi. Și-așa au crescut și panica, și cozile, ba chiar și prețurile. Efectul bulgărelui de zăpadă.

Degeaba s-a spus că nu e cazul. Că se vor face controale. Că nu are de ce să crească prețul la benzină. Că acele creșteri sunt practici ilegale și abuzive. Nimic nu i-a oprit pe români să facă noapte albă la coadă la benzinărie.

Interesant e că, în câteva ore, prețul barilului a scăzut. Ceea ce înseamnă că vor scădea și prețurile la benzină. Ceea ce înseamnă, la fel de logic, că cei care s-au panicat aseară, au plătit mai mult pe cantități uriașe de benzină aseară, decât ar fi plătit mâine.

Și ce spune asta despre unii dintre noi?

Unii spun că ar fi vorba despre nostalgia cozilor din comunism. Eu nu cred asta.

Cred, în schimb, că demonstrează o lipsă totală de capacitate de selecție și de stăpânire de sine.

Un spirit panicard care, în caz de situații cu adevărat grave, pot duce la acte violente. Dacă și pentru benzină un bărbat a fost în stare să trimită în spital o fătucă, nu vreau să mă gândesc cum ar fi reacționat respectivul dacă, în loc de benzină, era pâine.

Tot pe panică, să amintim și cozile la pașapoarte. Oameni fără un plan clar, dar care au impresia că un pașaport pentru care au stat la coadă le va salva viața.

Un egoism total. Da, pentru că egoism se cheamă când golești rafturile, chiar dacă ți se spune că nu va fi problemă cu aprovizionarea. Și, în panica ta, îi mai panichezi și pe alții, care văd rafturile goale exact în momentul dintre acțiunea ta și reumplerea acestora.

Sau, mai frumos: ce faci dacă, din cauza ta, în momentul ăla o Salvare nu are cum să facă plinul? Nu ai oameni pe conștiință?

Lipsa organizării. Românul nu se gândește ce face după ce cumpără toată benzinăria. Se gândește doar că trebui să cumpere, c-așa a văzut el, pe net.

Ok, cumperi benzină ca înecatul, ca să nu o plătești mai mult, dup-aia. Ghici ce? Și aia o să se termine. Ce faci, după? Și dacă, într-adevăr, a doua zi o să fie mai ieftină, n-ai dat bani degeaba?

Știu, au fost foarte multe filme despre realități apocaliptice. Dar să ai niște benzină în plus nu-ți garantează supraviețuirea, că nu ești tocmai Rambo. Nici niște făină. Nici un pașaport.

Concluzie

Nu, nu spun că nu e o situație inedită, pentru mulți dintre noi. Dar, la fel ca la cutremur, cele mai multe victime le provoacă panica, nu cutremurul, în sine.

La fel ca-ntotdeauna, informați-vă din mai multe surse. Luați în calcul că sunt destui care, în acest moment, au ca unic interes să semene panică și neîncredere în rândul populației. Judecați cu capul vostru, nu al celorlalți.

Și, mai presus de toate, fiți oameni. Nu vă transformați în brute, doar pentru că așa vă spune instinctul. S-ar putea să fie în favoarea noastră, a tuturor.

Articolul precedentMarcel Ciolacu, despre explozia prețurilor combustibililor: Nu putem accepta prețuri crescute din pix, de la o oră la alta!
Articolul următorAu fost blocate activele a șapte oligarhi ruși. Printre “victime” se numără şi Abramovici
Jurnalist neprietenos. Din 1999. Sau, cum ar spune unii, încă din mileniul trecut.