Sursă foto: Captură
Sursă foto: Captură

Starea de alertă s-a încheiat la miezul nopții.

După aproape doi ani de restricții, acestea au fost eliminate. Cum? Complet.

Nu mai sunt restricții de niciun fel. Nici legate de vaccinare, nici în legătură cu masca, nici măcar a propos de numărul maxim de persoane dintr-un spațiu închis.

Restricțiile au fost luate gradual. Logica îmi spune că ar fi trebuit să fie ridicate la fel de gradual.

Asta în condițiile în care da, trendul este descendent, dar în niciun caz aproape de zero. Încă sunt 633 de persoane internate la ATI, iar numărul deceselor a fost de 62.

Putem spune că suntem aproape de a scăpa de pandemie, dar nu putem garanta asta. Mai ales cunoscând – hai să spunem – indisciplina și spiritul de frondă al românilor.

Încetarea stării de alertă – petrecută în cluburi

De ce spun de indisciplină? Pentru că primul lucru care s-a întâmplat după încetarea stării de alertă a fost să se umple cluburile.

Cum dovada vaccinării nu mai e obligatorie, nici masca, eu zic să ne gândim care sunt șansele să asistăm, din nou, la o creștere a numărului de infectări. Mai ales că s-a anulat și obligativitatea carantinării la domiciliu, în caz că ai covid.

Practic, depindem unul de celălalt. Sau de conștiința celorlalți. Și-am văzut, cu toții, nivelul de conștiință al unora.

Să ne aducem aminte că, în plină stare de urgență și alertă, existau unii care, testați pozitiv, fugeau din spitale? Umblau dezlegați prin piețe și mall-uri? Își trimiteau copiii pozitivi la școală? Ați uitat deja? Eu nu.

De asta nu știu cât de binevenită e această renunțare, totală și deodată, la restricții.

”Ministrul Sănătăţii este solidar cu nişte măsuri luate fără cap” – spune fostul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă

”Pe de o parte, înţeleg că populaţia e obosită, înţeleg că există anumite sectoare care au avut de suferit în tot acest timp, mă refer mai ales la sectorul HoReCa şi că trebuie să relaxăm o parte din restricţii. Unele puteau fi relaxate încă de o bună bucată de vreme, vorbim de exemplu de purtarea măştii în exterior, renunţarea la purtarea măştii în exterior nu ar fi presupus un risc epidemiologic foarte mare. Dar atunci când politicienii iau decizii pe baza sondajelor şi atunci când ministrul Sănătăţii spune că nu are un răspuns concret la întrebarea de ce s-au ridicat brusc toate restricţiile, trebuie să ne punem totuşi câteva întrebări”, a spus Ioana Mihăilă.

Și nu prea pot să nu-i dau dreptate. Nu când Rafila continuă să recomande purtarea măștii, măcar în spațiile aglomerate. Pentru a ne proteja pe noi, dar și pe ceilalți.

Și nu, în niciun caz când, în timpul ședinței de Guvern de azi, toți cei prezenți au purtat măști, cu toate că nu mai sunt obligatorii. Toți, inclusiv prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Articolul precedentShell își închide benzinăriile din Rusia
Articolul următorZelenski, apel către occidentali: „Luaţi cât mai repede o decizie, trimiteţi-ne avioane!”
Jurnalist neprietenos. Din 1999. Sau, cum ar spune unii, încă din mileniul trecut.