Zelenski, apel către occidentali: „Luaţi cât mai repede o decizie, trimiteţi-ne avioane!”

Propunerea de furnizare a avioanelor a venit din partea Poloniei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut un apel miercuri la occidentali „să se decidă mai repede” în privinţa trimiterii de avioane de tip MiG-29. Propunerea a venit din partea Poloniei, scopul fiind acela de a ajuta Ucraina să facă faţă invaziei ruse.

„Luaţi cât mai repede o decizie, trimiteţi-ne avioane!”, a solicitat Volodimir Zelenski într-o înregistrare video pe canalul său Telegram. Președintele ucrainean a cerut căapropunerea poloneză să fie „abordată imediat”.

„Rusia foloseşte rachete, avioane şi elicoptere împotriva noastră, împotriva civililor, împotriva oraşelor noastre, împotriva infrastructurii noastre. Este datoria umanitară a lumii să răspundă”, a mai afirmat Volodimir Zelenski.

Zelenski a afirmat că nivelul de ameninţare în Ucraina este la maximum la aproape două săptămâni de la invazie. Ucrainenii au dovedit că nu vor ceda, a mai spus Zelenski.

Preşedintele ucrainean a avertizat că toată comunitatea internaţională va fi responsabilă pentru o „catastrofă umanitară” dacă nu acceptă instituirea unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei.

„Nu am fost de acord să furnizăm noi, cu titlu personal, avioane, pentru că această decizie este una care trebuie luată în ansamblul NATO”, a declarat premierul polonez Morawiecki în cadrul unei conferinţe de presă, cu ocazia unei vizite în capitală austriacă Viena.

Care este propunerea Poloniei

Polonia a insistat din nou, miercuri, prin intermediul premierului Mateusz Morawiecki, că orice decizie privind transferul de avioane MiG-29 către Ucraina trebuie luată în unanimitate de către ţările membre ale NATO.

Rusia este îngrijorată de un astfel de „scenariu deloc de dorit şi potenţial periculos”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Polonia a propus marţi să-şi trimită toate avioanele de tip MiG-29 la baza aeriană Ramstein din Germania. Polonia vrea să le pună la dispoziţia SUA, cerând şi altor state membre ale NATO care au aparate de zbor de acest tip să facă acelaşi lucru. SUA consideră că propunerea nu este viabilă. O astfel de organizare a acordării de asistenţă militară Ucrainei „trezeşte motive semnificative de îngrijorare pentru NATO în întregul său”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Rusia continuă propaganda: Zelenski s-ar ascunde în Braşov

Articolul precedentStarea de alertă sanitară s-a încheiat. Dar pandemia?
Articolul următorLocuitorii din Deveselu, despre Putin: “Rusul ăla nu e sănătos la cap. Ce suflet de om are el?”