„Nu Biserica e averea Arhiepiscopului, ci Arhiepiscopul e averea Bisericii”

Arhiepiscopia Tomisului îl apără pe ÎPS Teodosie de atacurile din spațiul public

Arhiepiscopia Tomisului susține că ÎPS Teodosie nu are averi și că arhiepiscopul reprezintă averea Bisericii, transmite Replica Online.  Reprezentanții bisericii spun că Teodosie este călugăr, care a depus un vot al sărăciei, adică al lipsirii de bunăvoie de proprietăți.

„Veniturile Arhiepiscopului Teodosie sunt cele prevăzute de Legea nr. 153/2017, care stabilește veniturile reprezentaților tuturor cultelor din România (ierarhi, pastori, rabini, imami, etc.). Așadar, cuantumul lor nu este stabilit de către IPS Teodosie, ci de către autorități, și nu doar Arhiepiscopul Teodosie cumulează venituri salariale din funcțiile clericale și universitare pe care le deține. Minciuna prin omisiune rămâne tot minciună. Iar comparația veniturilor unui arhiepiscop, mitropolit sau chiar Patriarhului României (cum s-a mai întâmplat) cu cele ale Președintelui Statului ne aduce aminte, cu regret, de vremurile în care bolșevicii agitau masele spre lupta de clasă. Arhiepiscopul Teodosie NU deține complexul de la Dorna Arini, deși este ctitorul acestuia. Complexul este deținut de o Fundație, în care IPS Teodosie este doar membru și Președinte Onorific, alături de alte 11 persoane”, se arată în comunicatul Arhiepiscopiei, citat de ReplicaOnline.

ÎPS Teodosie, sărac de bunăvoie

Totodată, reprezentanții Arhiepiscopiei menționează  faptul că o parte din informațiile apărute în spațiul public  sunt false.

„ Nici măcar mănăstirea sau personalul ei nu beneficiază de sprijin guvernamental, deși ar îndeplini condițiile legale, fiind canonic in jurisdicția Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. IPS Teodosie a fost achitat definitiv în dosarul Nazarcea, împreună cu toți ceilalți acuzați de presupuse fraude cu fonduri europene. Considerăm tendențioasă pomenirea numelui Arhiepiscopului Tomisului în articole care dezbat metode de fraudare a acestor bani, câtă vreme s-a demonstrat nevinovăția IPS Teodosie. IPS Teodosie este monah (călugăr), care a depus un vot al sărăciei, adică al lipsirii de bunăvoie de proprietăți”, se mai arată în comunicatul Arhiepiscopiei Tomisului.

 Astfel, ÎPS Teodosie nu deține averi personale. Potrivit Regulamentului monahal, art. 41: „nu este îngăduit starețului și nici unui monah să posede bunuri personale ca: mașini, case, apartamente, garsoniere, terenuri, s.a.”.

Cu alte cuvinte, „nu Biserica e averea Arhiepiscopului, ci Arhiepiscopul e averea Bisericii”, mai transmite Arhiepiscopia.

ÎPS Teodosie vrea reînființarea Mitropoliei Tomisului

Articolul precedentDNA a cerut contracte de milioane de euro pentru mobilierul urban din Sectorul 1
Articolul următorVlad Voiculescu, așteptat la comisia lui Tătaru