Sursă foto: sport.hotnews.ro
Sursă foto: sport.hotnews.ro

Valul 5 de Covid e deja o realitate.

A ajuns și la noi. Deocamdată, ce se știe despre Omicron e că nu dă reacții atât de grave. Pe termen scurt. Încă nu se știe pe termen lung și, nefiind medic, nu mă pot pronunța mai departe de atât.

E mai simplu, pentru moment Omicron. Dar se răspândește mult mai repede. Deja a început să se și transforme. A mai apărut o variantă nouă, o combinație între Delta și Omicron – Deltacron. Care nu știm, încă ce face.

Nu încerc să panichez, nu fac propagandă. Dar repet: sistemul nostru medical, cel românesc, nu e nici măcar acum pregătit să facă facă unei situații mai nasoale. Nu e pregătit să ne apere și de Covid, și de restul lucrurilor pentru care alegem să mergem la medic.

Valul 5: Beatrice Mahler și Alexandru Rafila

Beatrice Mahler se teme exact de ceea ce spuneam mai sus: că sistemul nu va putea face față. Nu doar pacienților cu Covid. Ci combinat cu restul pacienților.

În acest moment, dacă lucrurile continuă cu un număr mare de infectări zilnice şi previziunile care sunt în acest moment publice se adeveresc, vom avea reale probleme în a asigura activitatea în Institutul ‘Marius Nasta’, cel puţin.”, declară ea. Și asta, din cauză că există ”riscul de infecţii importante la personalul care lucrează în spitale, care vor pune reale probleme de a asigura continuitatea activităţii în multe locuri.

Alexandru Rafila, pe de altă parte, susține că ne aflăm, deja, în valul 5. Și recomandă grijă.

Suntem pe unul dintre cele mai rapide trenduri de creştere din Europa şi nu mă refer doar la Uniunea Europeană, suntem pe locul doi sau trei aşa că nu avem încă niciun motiv să ne relaxăm, ci dimpotrivă trebuie să fim extrem de atenţi”, spune el.

O declarație cel puțin bizară, ținând cont că nici până acum nu avem certificat verde. Se pare că e mai ușor să recomanzi grijă, decât să și semnezi, direct, pentru ea.

În ultimele zile am asistat la un show cel puțin abramburistic

În timp ce ÎPS Teodosie apărea la slujba de Bobotează într-o trăsură, cu un preot pe post de pernuță, mii de credincioți se-ngrămădeau să ia agheazmă. Că aia îi protejează de virusuri, nu masca și distanțarea socială. Nu mai spun de vaccin, că nu vreau să intru în polemici.

Ceva mai târziu, eroul antivaccinării, Mugur Mihăescu anunța că a făcut Covid. Cu toate că era vaccinat. Aici mi s-a rupt firul logic. Adică, în timp ce protesta și îndemna lumea să nu se vaccineze, el era vaccinat? Păi, și unde-i dreptatea?

Poate că unii au suferit că au crezut ce spunea el acolo, și nu s-au vaccinat. Nu spun că au murit. Dar e de ajuns să fi stat câteva zile la pat, din cauza lui. Și, în acest timp, el era bine-mersi, vaccinat, urlând la megafon, în Piața Victoriei (și nu numai), anti-vaccinare.

Bine, aici mai e o vorbă, direct din comerț, dar se poate aplica. Prost nu e ăla care cere, ci ăla care dă. Faceți analogia.

Și ajungem la cel mai recent erou internațional al antivacciniștilor, Novak Djokovic

Ca idee, faptul că a trecut prin boală nu este motiv valid pentru a nu fi vaccinat, conform formularelor de scutire de la vaccinare ale autorităţilor federale australiene.

Aici merg pe principiul țara lor, legile lor. Eu, dacă aleg să mă duc în Turcia, și știu că țara aia îmi impune să-mi acopăr părul în public, o fac, pentru că eu sunt în țara lor. Și eu am ales să mă duc acolo. N-o să mă dau rănită că-mi sunt încălcate drepturile mele de femeie liberă și independentă.

Dacă vreau să ajut femeile din Turcia care consideră că nu ar trebui să poate părul acoperit, o să le ajut, din afara granițelor, până se schimbă legislația. Dar, atât timp cât acolo aia e legea, iar eu sunt musafir, mă supun.

Revenind la Djokovic. Nu s-a vaccinat. Nu contează cum îl cheamă.

Dacă eu, Camelia Bucur, mă duceam în Australia nevaccinată, mi se anula viza. Cu ce e Djokovic mai presus decât mine? Că știe să dea bine cu racheta? Că poate să alerge pe zgură? Că e campion mondial? Înainte de toate astea, e om.

Și tare am impresia că, dacă eu nu știu să lovesc cu racheta, nici el nu știe să argumenteze un text, așa cum o fac eu. Nici să facă sarmale. Nici să dea CTRL+C/V, așa cum o fac eu. Sunt skill-uri diferite.

Dar știi ce? Ca cetățeni, avem aceleași drepturi și îndatoriri, indiferent de ce știm să facem sau unde excelăm.

Libertate prost înțeleasă

Libertatea ta se termină când îmi încalci libertatea mea.

Libertatea ta se termină când încalci legea.

Libertatea ta e să nu faci rău altora.

Cât despre acești eroi al libertății. Mugur Mihăescu a strigat stop vaccin, dar era vaccinat. Djokovic zice că a avut test pozitiv pe 16 decembrie, iar pe 17 și 18 decembrie a participat la evenimente publice.

Trageți concluziile.

Articolul precedentDacian Cioloș: „Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) nu este o joacă”
Articolul următorPandemia urbană: 1.8 milioane de oameni mor, în fiecare an, din cauza poluării orşelor
Jurnalist neprietenos. Din 1999. Sau, cum ar spune unii, încă din mileniul trecut.