Foto: Radio Eco Natura
Foto: Radio Eco Natura

Poluarea atmosferică provoacă 1.8 milioane de decese în oraşele din întreaga lume, în fiecare an.

Sunt rezultatele studiilor publicate, în cursul săptămânii trecute, în jurnalul The Lancet Planetary Health.

În plus, potrivit datelor, aproape 2 milioane de cazuri de astm sunt înregistrate în rândul copiilor.

La nivel global, toate acestea sunt asociate, anual, expunerii la poluarea cu dioxid de azot. Este o formă de poluare rezultată din emisiile autovehiculelor. De asemenea, două din trei cazuri sunt înregistrate în zonele urbane.

Milioane de decese şi de afecţiuni sunt înregistrate în rândul copiilor şi bătrânilor. Aceştia rămân cei mai predispuşi şi cei mai afectaţi de poluare

Copiii şi vârstnicii suportă cea mai mare povară în ceea ce priveşte complicaţiile sanitare asociate expunerii la poluarea atmosferică, conform cercetătorilor.

Evitarea poverii mari asupra sănătăţii publice cauzată de poluarea aerului va necesita strategii nu doar de reducere a emisiilor, ci şi de îmbunătăţire a sănătăţii publice generale pentru a reduce vulnerabilitatea”, a declarat Veronica Southerland, coautoare a ambelor studii, scrie Digi24.

Afecţiuni datorate poluării urbane: astm, tulburări pulmonare, boli de inimă şi demenţă

Aproximativ 55% din populaţia lumii se află în oraşe, potrivit estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În acelaşi timp, 86%, sau 2,5 miliarde dintre aceste persoane sunt expuse la niveluri nesănătoase de microparticule în suspensie, sau PM2,5, au indicat Southerland şi colegii ei.

PM2,5 se referă la poluanţii microscopici. Aceştia sunt prezenţi în praful şi fumul din atmosferă. În plus, sunt concentraţi, în principal, în zonele industriale, potrivit Agenţiei pentru Protecţia Mediului din Statele Unite.

Expunerea la aceste particule, care sunt minuscule, cu un diametru de 2,5 micrometri sau mai puţin, a fost asociată cu mai multe complicaţii de sănătate.

Este vorba despre astm şi alte tulburări pulmonare, boli de inimă şi demenţă, potrivit unor studii anterioare, scrie Agerpres.

Articolul precedentValul 5 de pandemie: iresponsabilitate, conspirații și-o libertate prost înțeleasă
Articolul următorCluj, primul județ în scenariul roșu în valul 5
Jurnalist full-time / Pesimist part-time