Marinarii răpiți anul trecut în Golful Guineei au fost eliberați

La bordul tancului petrolier grecesc se afla și un navigator român

Marinarii răpiți anul trecut în Golful Guineei (Vestul Africii) au fost eliberați, anunță o publicație locală constănțeană. Cei patru navigatori, printre care un rus, doi filipinezi și un român au fost sechestrați în data de 29 noiembrie 2020, de la bordul unui vas petrolier grecesc. Anunțul a fost făcut de Sindicatul Liber al Navigatorilor. Imediat după eliberare și predare, marinarii au fost internați în spital, pentru a li se face o serie de investigații care să le certifice starea acestora de sănătate.

Marinarii capturați anul trecut se află acum în siguranță

„Atacurile piraților au devenit din ce în ce mai frecvente în zona Golfului Guineei, iar forțele armate ale țărilor din zonă sunt practic depășite. De curând au fost raportate primele echipe special antrenate care participă la apărea navelor care au rute ce ating și zona Golfului Guineei. Deocamdată aceste echipe de apărare sunt izolate, însă este de așteptat ca în zonă tot mai multe nave să poată fi protejate de atacurile acestor insurgenți înarmați care pun viața navigatorilor de pe navele comerciale în pericol”, a declarat liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor SLN Adrian Mihălcioiu, potrivit CTNews.ro.

În data de 29 noiembrie, asupra tancului petrolier Agisilaos au fost raportate atacuri. Vasul se afla în marș, în apropierea Golfului Guineei. În urma atacului, patru dintre marinarii aflați la bord, printre care și un român, au fost răpiți de pirați.

Dana 69 din Portul Constanța, depoluată total, după un transfer eșuat de păcură

„Reamintim că navigatorii au dreptul să refuze navigația în zonele de război și în zonele de risc ridicat. Pe timpul în care navele se află în aceste zone, navigatorii au dreptul la compensații bănești. De curând, prin MLC 2006, a fost introdusă clauza obligatorie a plații salariilor navigatorilor și pe timpul cât aceștia sunt captivi”, a mai declarat Adrian Mihălcioiu.

Ziarul de Investigații

Articolul precedentConturi golite, fraudă și site-uri fantomă: cum să eviți tranzacțiile suspecte
Articolul următorSectorul 5 a început deszăpezirea. Primarul a fost prezent pe teren
Iulia KELT
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.