Sursă foto: gazetadenavodari.ro
Sursă foto: gazetadenavodari.ro

Conform Institutului Național de Statistică ( INS), vârsta media a unei mame minore în țara noastră a ajuns la 15,4 ani. Mai mult, un copil din zece care se naște în România este adus de către o mamă minore. În 2020 s-au născut aproape 18 mii de copii, având o mamă minoră, adică 10% din totalul nașterilor.

De asemenea, datele de la Eurostat arată că mai bine de 23% dintre mamele minore din Uniunea Europeană se află în România. Aproape 9 mii de tinere au devenit mame înaintea vârstei de 18 ani, iar peste 700 dintre ele au cel puțin un copil la vârsta de doar 15 ani. La polul opus se află Slovenia, Luxemburg și Danemarca. Anual se înregistrează sub 50 de nașteri la mame sub 18 ani.

Mortalitatea infantilă, o problemă serioasă în țara noastră

Printre cei mai importanți factori care duc la fenomenul mamelor minore e lipsa educației sexuale și sărăcia în care se află o bună parte dintre familiile din țară.  În România, rata mortalității infantile a fost de peste 6 % la mia de născuți vii în urmă cu doi ani. Mai exact, dublu față de media Uniunii Europene.

În România, cele mai mari rate ale mortalității infantile s-a înregistrat în Constanța, Mehedinți și Tulcea. De celalaltă parte se află Neamț, Vaslui și Iași. Sociologul Gelu Duminică a precizat pentru Digi24 că din cele aproape 18 mii de mame minore, doar 1000 mai merg la școală.

Din acest motiv, mamele intră în cercul vicios al sărăciei și lipsei de educație. Mai mult, doar 2% din mame minore au primit sprijin de la Direcția pentru Protecția Copilului.

„Statul nu intervine. Când nu intervii, ești cel puțin complice. Vorbim de slaba funcționare a instituțiilor statului. Sunt legi, sunt specialiști și instituții, dar ele nu își fac treaba sau o fac prost. Ne batem joc de 18.000 de fete anual și de 18.000 de nou-născuți anual”, a spus sociologul Gelu Duminică.

În urmă cu câteva zile, autoritățile din comuna Valea Nucarilor, satul Agighiol, au descoperit o fată de doar 10 ani ce a rămas însărcinată. Primarul comunei a precizat că reprezentanții școlii unde învăța fata au descoperit că e însărcinată.

O fată de 10 ani este însărcinată în luna a cincea

Articolul precedentInstituțiile publice nu mai au voie să ceară copii după documente emise de alte entități ale statului
Articolul următorGrecia: pompieri atacați de polițiști cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.