Mama, Orban nu te mai vrea! Foto hunedoaralibera.ro
Mama, Orban nu te mai vrea! Foto hunedoaralibera.ro

Măsura închiderii piețelor agroalimentare a generat proteste din partea primarilor

Începând de luni, 9 noiembrie, activitatea în piețele agroalimentare amenajate în spații închise va fi suspendată, urmând ca românii sa-și cumpere legume și fructe de la supermarket. Decizia mult-contestată a guvernului Orban a stârnit reacții din partea primarilor, care vor pierde sume importante la bugetele locale odată ce micii fermieri plătitori de taxe din piețe vor pune lacătul pe ușa afacerilor.

„Prin decizia Guvernului, începând de mâine toate piețele și târgurile se vor închide ca măsură pentru combaterea pandemiei de coronavirus! În calitate de primar și cetățean  al orașului Navodari nu sunt de acord cu o asemenea măsură care va afecta micii producători, dar și nevoia năvodărenilor de a se aproviziona cu alimente locale sănătoase! Înțeleg și împărtășesc pe deplin revolta și indignarea cetățenilor și solicit public revocarea acestei măsuri. Până atunci vă asigur că am dispus măsurile necesare pentru ca în pofida deciziei guvernamentale, producătorii să își poată vinde în continuare produsele, iar cetățenii sa găsească legume, fructe și produse proaspete! Astfel, producătorii și comercianții din Piața Centrală vor fi mutați în Piațeta Dogărăscu și în spațiile din vecinătatea pieței (pentru cei care doresc), unde vom amenaja tarabe și spații de vânzare! Aveți încredere în producătorii locali și consumați produse românești!’’

a declarat Florin Chelaru, primarul din Năvodari.

O parte importantă din locuitorii orașului de la malul mării trăiesc din cultivarea legumelor și pescuit. La căteva sute de kilometri distanță, la Sibiu, edilul șef a decis să mențină piețele deschie, indiferent de ce vrea Executuvul. Primăria Sibiu şi SC Pieţe SA au anunţat că pieţele agroalimentare din Sibiu îşi vor continua activitatea.

„Piaţa Cibin şi Piaţa Rahova sunt organizate în spaţii deschise şi deci nu intră sub incidenţa acestor restricţii. În cazul Pieţei Vasile Aaron, organizată în spaţiu închis, vom lua măsuri pentru ca şi aici să se poată continua activitatea. Producătorilor li se vor amenaja spaţii de vânzare în aer liber, cu pavilioane şi mese, pe platoul de lângă piaţă. Prin urmare, toţi producătorii români din regiunea Sibiu şi din toată ţara care doresc să îşi vândă produsele în oraşul nostru sunt bineveniţi, iar noi vom putea face în continuare cumpărăturile în pieţele din Sibiu, inclusiv în cele volant’’

a declarat Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

Murături musai de la supermarket sau cum dansează Premierul pe muzicuța multinaționalelor

Dincolo de justețea acestei măsuri, constestată de însuși Raed Arafat, după cu voi prezenta mai jos, închiderea piețelor va avea un efect devastator asupra micilor producători. De parcă ar fi fost vorbiți, imediat după ce Premierul-muzicuță Orban a lansat în spațiul public intenția de a închide piețele, multinaționalele din retail s-au grăbit să-i asigure pe români ca au depozitele pline.

„Asociația Marilor Rețele Comerciale din România îi asigură pe toți care sunt clienți ai magazinelor membrilor Asociației că la nivelul acestora sunt luate toate măsurile sanitare necesare, iar personalul este organizat pentru a asigura funcționarea normală în intervalul stabilit prin reglementările legale. Vă informăm că au fost revăzute procedurile de transport și aprovizionare, se analizează oportunități suplimentare pentru produsele și producătorii locali, precum și soluțiile de personal în contextul noilor limitări. Facem un apel către toți consumatorii să țină seama de condițiile privind autoprotecția (purtarea măștii, păstrarea distanței de siguranță etc.) și să respecte indicațiile personalului de pază și ordine în ceea ce privește accesul în magazine”

Magazinele vor rămâne funcționale, bine aprovizionate și nu există motive pentru a lua în calcul constituirea unor stocuri personale suplimentare, mai spune AMRCR.

Arafat: se aglomerează magazinele

Măsura închiderii piețelor a fost contrazisă chiar de Raed Arafat, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a recunoscut, vineri seara, că închiderea piețelor care funcționează în spații închise poate genera aglomerații în supermarketuri sau alte magazine, dar susține că acolo lucrurile sunt „mai controlate”.

„Piețele închise se închid și rămân cele din spații deschise și deja unele autorități locale au mutat tarabele din spațiile închise din interior afară ca să funcționeze mai departe”, a spus Raed Arafat. Întrebat dacă acest lucru ar putea genera aglomerații în supermarketuri, șeful DSU a răspuns: „Este posibil să apară în anumite zone, numai că în supermarketuri sunt mult mai controlate situațiile de intrare, mască, temperatură, schimbul între oameni, modul în care se cumpără, plata, care este cu cardul. Este posibil să producă o anumită creștere a numărului persoanelor care merg în zona supermarketurilor sau a celorlalte magazine, e posibil, dar acolo lucrurile sunt mai bine controlate”

a adăugat Raed Arafat

Piața versus supermarket

Nu trebuie să fi vreun cititor în stele sau geniu medical pentru a-ți da seama că închiderea piețelor nu va rezolva cu nimic problema extinderii pandemiei. Valul doi de coronavirus a demonstrat ca executivul este incapabil sa controleze focarele de COVID iar măsurile luate au fost de ochii lumii. În speța tratată în acest material, lucrurile sunt simple. Piețele sunt amenajate în hale mari, cu un volum superior supermarketurilor. Au porțile larg deschide, nu au uși automate, nu au sisteme de aer condiționat care să plimbe virusul. Un control mai riguros al purtării măștilor și testele de temperatura, așa cum se face în prezent la market ar rezolva așa-zisa problemă invocată de Orban. Deci, cu efort minim din partea primăriilor se putea asigura securitatea antivirală a pietelor, nu să pui primarii să amenajeze târguri în aer liber. Și nici să pui românii și vânzătorii de legume să înghețe iarna la coadă, că atât îl duce capul pe Orban.

Premierul kamikaze

Și mai este ceva. Orban a declarat public că și așa în piețe nu expun producătorii, ci intermediarii, așa că de ce să nu închidem piețele. Deci dacă închizi piața, omori și fermierul și comerciantul, ambii plătitori de taxe. Tot lanțul din comerțul autohton cu legume și fruncte va avea de suferit, dar asta se pare că nu îl deranjează pe Ludovic Orban. Fermierii vor îngroșa astfel rândurile șomerilor din turism, industria ușoară (textile) și alte domenii care vor falimenta pe mâna guvernului penelist. Aș intreba retoric: Orbane, dacă tot știi că in piețe nu vând producătorii de ce taci? Ai vreun interes (ȘI) in subiectul ăsta?

Ziarul de Investigații

Articolul precedentElevii din Sectorul 5, victime colaterale în „războiul” consiliilor
Articolul următorTeodorovici: „Criză, dar să fie la voi, la fermierii, agricultorii și producătorii voștri, români!”