Sursă foto: Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie

România nu pare să stea bine la organizare, atunci când vine vorba despre sănătate. Administrarea iodurii de potasiu, despre care se vorbește încă de la debutul războiului Rusia-Ucraina, naște controverse: românii tot nu știu de unde se ia, de la ce vârstă trebuie administrat, de unde să le ceară. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susține că s-a dorit o campanie de informare cu privire la situațiile speciale de administrare a iodului. În cazul de față, o anumită categorie de români ar putea primi această substanță cu prioritate, în cazul unui atac nuclear.

Medicii de familie susțin, însă, că informarea, respectiv, prescrierea acestui medicament le îngreunează activitatea. Pacienții i-au luat cu asalt și sunt panicați. Cu alte cuvinte, formula: Ministerul Sănătății+ DSP+medici de familie=eșec pentru pacienți.

Iată ce au solicitat medicii de familie din România: „Solicităm încă o dată Ministerului Sănătăţii să creeze împreună cu Serviciul Telecomunicaţii Speciale un site pe care farmaciile să poată verifica dacă pe un CNP s-a mai eliberat deja iodură de potasiu. Crearea unui astfel de site durează maximum o oră. Solicitarea trebuie făcută de Ministerul Sănătăţii, împreună cu modificarea în regim de urgență a Ordinului ministrului sănătății nr. 1648/2022, pentru eliminarea reţetei de la medicul de familie şi introducerea siteului creat de STS”, a transmis Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie.

Medicii de familie îi liniștesc pe pacienți: Iodura de potasiu nu trebuie administrată în prezent. Ministerul Sănătății a clarificat procedura foarte târziu

După ce au fost asaltați cu telefoane, medicii de familie transmit public: iodura de potasiu NU trebuie administrată la acest moment, în România.

Ministerul Sănătăţii a clarificat abia luni seară că iodura de potasiu nu trebuie administrată în prezent. Aşa cum am propus Ministerului Sănătăţii din luna martie a.c., solicităm în continuare eliberarea comprimatelor de iodură de potasiu direct din farmacie, fără prescripție medicală, şi urmărirea eliberării pe CNP prin intermediul unei platforme digitale simple create în regim de urgență de Serviciul de Telecomunicații Speciale”, s-au exprimat medicii de familie din România.

Cine trebuie să ia iod și cum se obțin aceste tablete. Click să vezi lista farmaciilor în care le găsești

 Iodura de potasiu de 65 de miligrame se eliberează gratuit de către 2.500 de farmacii din România, numai în baza prescripției medicale, eliberate de medicul de familie.

 Pastilele nu vor fi administrate preventiv, ci doar în cazul expunerii la iod radioactiv ca urmare a unui incident nuclear, în primele 6 ore după anunțul autorităților, în doză unică.

 Pastilele de iod pot fi mestecate sau înghițite de către adulți. Copiilor le este recomandă administrarea după dizolvarea în apă, lapte, sucuri naturale sau ceai. Femeile gravide, femeile care alăptează, nou-născuţii, sugarii şi copiii trebuie trataţi primii. Medicii de familie au obligația să le prescrie.

Articolul precedentOrele de sport nu vor mai fi obligatorii deși tot mai mulți copii au probleme cu kilogramele
Articolul următorUn ieșean și-a ucis soția în bătaie pentru că nu făcea suficienți bani din videochat, apoi a fugit din țară. S-a predat după ce a fost arestat în lipsă
Georgiana DRAGOMIR
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”