Strategii diferite pentru prevenirea apariției unor boli grave: Statul român îi recompensează pe salariații supraponderali prin acordarea unor sporuri, în timp ce autoritățile din Japonia îi amendează dacă nu slăbesc

Persoanele care suferă de obezitate sunt mai predispuse și la alte boli, precum cancer sau diabet.

Deși obezitatea, cauzată în special de lipsa mișcării și de alimentația necorespunzătoare, a devenit un fenomen îngrijorător în ultimii ani în țara noastră, lucru semnalat de către specialiști, statul român nu a găsit încă soluțiile adecvate pentru rezolvarea acestei probleme cu care se confruntă tot mai mulți români, inclusiv salariații care își desfășoară activitatea în anumite domenii.  Dacă în România soluția găsită a fost acordarea unor stimulente salariaților care au o greutate supraponderală din cauza condițiilor în care-și desfășoară activitatea, cum este cazul funcționarilor de la Primăria Cluj-Napoca, în Japonia s-au luat măsuri mult mai drastice, angajații obezi fiind amendați dacă nu slăbesc.

Angajații Primăriei Cluj-Napoca vor primi un spor de 15 % din salariul de bază deoarece lucrează în condiții ” periculoase sau vătămătoare de muncă”

Aceștia sunt stresați și suferind de obezitate, potrivit romaniatv.net. Acordarea sporului a fost decisă de către consilierii locali din Cluj-Napoca, care au analizat un raport al Direcției de Sănătate Publică Cluj, care arată că funcționarii din cadrul Primăriei suferă de o serie de afecțiuni cum ar fi hipertensiune arterială, supraponderabilitate sau obezitate şi afecţiuni ale coloanei vertebrale, din cauza condiţiilor specifice de muncă statică de birou, stresului profesional, alimentaţiei neadecvate. Practic, munca statică de birou determină obezitatea, care este o combinaţie de factori care includ alimentaţia necorespunzătoare şi lipsa activităţii fizice după terminarea programului.

Potrivit DSP, în Primăria Cluj-Napoca lucrează 100 de angajaţi care suferă de boli de nutriţie şi metabolism

Astfel, 17 angajați sunt supraponderali, 30 de angajați suferă de obezitate grad 1, 12 funcționari au obezitate grad 2, 4 angajați suferă de obezitate grad 3. Potrivit raportului, un procent de 23,13% dintre angajaţii consultaţi sunt supraponderali sau obezi, respectiv 63 de funcționari, procentul fiind mai mare comparativ cu media naţională, care este de 21,3%.

„Munca cu caracter static, fără solicitări fizice semnificative, poziţia şezândă prelungită, caracteristice ale muncii de birou, stresul profesional şi alimentaţia neadecvată sunt principalii factori favorizanţi ai obezităţii întâlniţi la angajaţii acestei instituţii”, subliniază medicii de la DSP.

Stresul profesional provocat de munca de la birou, hipertensiunea sau obezitatea intră în această categorie, potrivit raportului din 2022 al Direcției de Sănătate Publică Cluj privitor la activitatea salariaților Primăriei Cluj-Napoca

 Potrivit Legii cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice (153/2017), salariaţii pot primi un spor de până la 15% din salariul de bază  dacă lucrează în condiţii periculoase sau vătămătoare de muncă, trebuind îndeplinite unele criterii. Este vorba despre existenţa unor indici de morbiditate la locurile respective de muncă, înregistrarea de îmbolnăviri profesionale ca urmare a activităţii desfăşurate la locul de muncă, înregistrarea unor cazuri de accidente de muncă produse la locul de muncă. În cazul Primăriei Cluj- Napoca, este îndeplinit doar criteriul privitor la „existenţa unor indici de morbiditate la locurile respective de muncă”.

În Japonia, angajaţii supraponderali care nu reuşesc să slăbească pot fi amendaţi

Din 2008, companiile şi administraţiile trebuie să vadă dimensiunile taliei salariaţiilor cu vârsta între 40 şi 74 de ani, măsurată la vizita medicală profesională. Angajaţilor li se fac recomandări privitoare la beneficiile sportului, ale alimentaţiei echilibrate şi respectării regulilor de igienă. Dacă salariatul nu reuşeşte să slăbească până la următoarea vizită medicală, poate fi sancţionat. Bărbaţii nu trebuie să depăşească în talie 85 de centimetri şi femeile, 90 cm. Astfel se urmărește reducerea numărului de persoane care au diabet şi boli cardiovasculare, dar şi scăderea nivelului de colesterol, tensiunii arteriale şi, în final, a cheltuielilor înregistrate în sistemul de sănătate. Persoanele care suferă de obezitate sunt mai predispuse și la alte boli, precum cancer sau diabet.

Peste un miliard de adulți sunt supraponderali la nivel mondial, peste 300 de milioane dintre ei fiind obezi clinic 

Doar 3,6% dintre japonezi au un indice de masă corporală (IMC) peste 30, care este standardul internațional pentru obezitate, Japonia având una dintre cele mai scăzute rate de obezitate din lume. Prețurile  alimentelor din Japonia sunt mari, dar obiceiurile alimentare tradiționale japoneze sunt mai sănătoase. Japonezii sunt mult mai activi fizic, ei mergând mai mult pe jos, deoarece costul conducerii unui automobil este mare

Articolul precedentVoluntarii vor participa la o acțiune de ecologizare în aer liber, în București
Articolul următorCulturile agricole ungureşti beneficiază de apă din Mureș