Sursă foto: Pixabay
Sursă foto: Pixabay

Culturile românești sunt compromise din cauza secetei cu care țara se confruntă, în timp ce terenurile ungurești beneficiază de apă din râul Mureș.

Este motivul pentru care agricultorii din Arad au precizat că ungurii vor avea zeci de tone de culturi de porumb.

Fermierii au cerut despăgubiri, deoarece numeroase culturi au fost distruse de secetă

În Arad, oamenii pierd sute de mii de euro din cauza secetei, dar şi din lipsa unor sistemelor performante de irigaţie.

Îmi plânge inima când mă gândesc că ei fac minuni cu apă de la noi. Ei vor avea porumb de 12-13 tone, noi nu facem nimic! Diferenţa este sistemul de irigaţii. Avem printre cele mai mai bune pământuri. Este cernoziom. Printre cele mai bune pământuri din România şi din lume. Şi, totuşi, fără apă devenim deşert!”, a declarat Gheorghe Porubszki, preşedinte Asociației Ţăranul Nădlăcan, potrivit Observator.

Culturile ungurești sunt verzi, câmpurile fiind irigate cu apă din râul Mureş

Țara vecină beneficiază de apă românească, în baza unui contract încheiat cu statul român.

Comanda maximă către partea maghiară este un milion jumate metri cubi de apă la un preţ de 35 de euro mia de metri cubi” a precizat Traian Vlaicu, director ANIF Arad.

Potrivit suresi citate, până în 1990, zona Aradului, ca, de altfel, toată România, era împânzită de sisteme de irigaţii. Acum, din încrengătura de conducte şi pompe nu a mai rămas nimic.

40 la sută din cele aproape 13.000 de hectare deţinute de fermierii din zonă sunt cultivate cu porumb. Investiţia este de 6.000 de lei la hectar şi, cum toată cultura e calamitată, pierderile sunt ameţitoare.

Articolul precedentStrategii diferite pentru prevenirea apariției unor boli grave: Statul român îi recompensează pe salariații supraponderali prin acordarea unor sporuri, în timp ce autoritățile din Japonia îi amendează dacă nu slăbesc
Articolul următorRăzboi cu o miză de un miliard de dolari între conducerea Twitter și multimiliardarul Elon Musk
Jurnalist full-time / Pesimist part-time