Sursă foto: www.antena3.ro
Sursă foto: www.antena3.ro

Gheorghe Neață, chirurg la Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu, a fost reținut ieri.

Nu prea concepea să-și facă meseria, fără niște atenții destul de consistente, din partea pacienților. În numai 10 zile, a luat mită de 13 ori. Asta doar ca exemplu.

Sătui să-i umfle buzunarul, mai mulți pacienți l-au denunțat, procurorii și polițiștii l-au filat și, în cele din urmă, l-au reținut.

Nici măcar nu e prima dată când medicul are probleme cu legea. În 2005, primea închisoare cu suspendare și 80.000 de lei de plătit unui pacient, pe care l-a anesteziat în locul specialistului. Pacientul a rămas paralizat, medicul a plătit, dar nu s-a lecuit.

Gheorghe Neață – un chirurg credincios

Nu ar fi nici primul, nici ultimul medic prins cu mâța în sac. Cu mâna în buzunarul altuia. Cu cererea de plocon. Mă rog, ați prins ideea.

Ce are Gheorghe Neață special, în schimb, e profunda lui credință.

Spuneam că procurorii l-au filat. Pe lângă dovezi că cerea bani pacienților și, dacă nu-i primea, refuza să opereze, înregistrările mai surprind și partea credincioasă a chirurgului.

”Doamne, Maica Domnului, dă-mi sănătate, bani mulți, bine lui A…. ferește-mă de boală, ferește-mă de procurori”.

Conform surselor, cam acesta era ritualul zilnic al chirurgului, înainte de a începe, efectiv, să lucreze. Și să-i lucreze și pe alții, la portofele.

Când rugăciunile se dovedesc inutile

Cel puțin parțial. Despre starea lui de sănătate nu știm prea multe. Bani mulți – a făcut, nu spunem nu. Numai în seiful din birou, procurorii au găsit, la percheziție, 71.000 RON.

Da` cred c-a cerut cam mult, cam prea deodată, și de la puterea nepotrivită. Că faza cu procurorii n-a mai ajuns să fie îndeplinită.

O fi fost prea lungă rugăciunea. O fi fost vreo antiteză, acolo, în toată ruga lui. Cert este că pioșenia cu furtișagurile nu se prea pupă.

O fi fost sărac, săracul…

Vorbim despre un chirurg cu un salariu de 15.000 RON pe lună. Și cu depozite bancare în cuantum de peste 1.400.000 lei. Sărac în bani, nu-mi prea pare.

Și, luat altfel, putea fi sărac lipit pământului. Teoretic, în primul rând este medic. Datoria lui supremă e să salveze vieți, nu să facă bani. Nu să salveze vieți, doar dacă pacienții cotizează, direct în buzunarul lui propriu și personal.

Mi se pare normal să fie plătit pentru serviciile prestate. Dar plata aia vine sub forma salariului (sau a onorariului, dacă vorbim de un cabinet privat), nu sub forma unui plic cerut și strecurat ilegal.

Și nu știu ce e mai grav: c-a ales să profite de disperarea unor oameni, pentru a-și face buzunarul (mai) gros sau că a crezut că Divinitatea (orice înseamnă asta, pentru fiecare dintre noi) o să-l ajute. Să facă rău, nu bine.

Articolul precedentConsiliul General al Municipiului București îl obligă pe Nicușor Dan să rezolve problema depozitării gunoiului!
Articolul următorRealitatea l-a lovit în față pe Viktor Orban! Cunoscut pentru politicile sale anti-imigranți, caută acum lucrători din afara Ungariei
Jurnalist neprietenos. Din 1999. Sau, cum ar spune unii, încă din mileniul trecut.