”Manual de șpagă”: o carte care există și care descrie o activitate românească practicată de mulți, discutată de puțini. Adrian Gabriel Ilie, medic la Spitalul Militar „Carol Davila” din Bucureşti, cu gradul de locotenent colonel, a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 6 ani şi 8 luni închisoare cu executare.

Motivul este eternul cuvânt care stă la baza relației medic-pacient: mita.

Procesul în acest caz a durat patru ani, dosarul fiind trimis în instanţă de DNA încă din septembrie 2016. Potrivit deciziei instanţei, medicul a primit câte 4 ani închisoare, dar nu oricum: are la activ trei infracţiuni de luare de mită, în final având de executat 6 ani şi 8 luni închisoare. Mai exact, matematica a stat la bază, infracțiunile fiind contopite, la acestea adăugându-se şi un spor de pedeapsă.

Medicul nu se sfia să ia mită de la pacienţi pentru intervenţii chirurgicale de înfrumuseţare a nasului. Cu alte cuvinte, chirurgia estetică, procedura care duce la o frumusețe falsă, era plătită cu bani reali. Mai mult decât atât, există un ”Manual de şpagă”, Adrian Gabriel Ilie fiind autorul celebrului manual.

Oricât de amuzant sau incredibil ar suna, asemeni unui meniu din restaurant, ”Manualul de șpagă” a devenit cartea de căpătâi, un soi de Biblie a prețurilor date în plic, pe furiș.

Cum a fost descoperit documentul? Printr-o percheziție informatică. Adică, o scurtă analiză a laptopului care a fost ridicat de la domiciliul medicului. Anchetatorii au identificat un fişier, în format pdf, cu numele de „Manual de şpagă”.

Mita: o atenție specială, ilegală, dar publicată

Fișierul cu pricina conținea informații prețioase (și la propriu și la figurat): cazuri documentate de jurnalişti referitoare la modalitatea, tarifele şi circuitul mitei în sistemul public de sănătate din România. După cum spuneam, cartea de căpătâi a medicului și a relației medic-pacient. Desigur, relație bazată pe bancotele din plic.

Mai mult decât atât, procurorii au mai găsit o micuță comoară, identificând un fişier cu denumirea „Tarife Chirurgie ORL Dr Adrian Ilie.xlsx”, fișier în care erau detaliate tipul intervenţiei chirurgicale, felul anesteziei şi tariful aferent fiecărei intervenţii chirurgicale.

”Comparând tarifele practicate de Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central ‘Dr. Carol Davila’ cu tarifele menţionate în fişierul ‘Tarife Chirurgie ORL Dr Adrian Ilie.xlsx’ se constată că cele din urmă sunt mult mai mari. De asemenea, se observă că tarifele practicate de Spitalul Militar sunt menţionate în lei, în timp ce tarifele menţionate în fişierul identificat la percheziţia informatică sunt exprimate doar în euro”, se arăta în rechizitoriul trimis de DNA în instanţă.

Chirurgul militar, autorul celebrului „manual de șpagă”, condamnat la închisoare 6 ani și 8 luni

Euro, dolari, forinți și dinari

Comoara nu se oprește aici. Ce poți descoperi în casa unui magnat al mitei? Niște mărunțiș: judecătorii au confiscat mai multe sume primite de medic ca mită, dar şi bani găsiţi de anchetatori la domiciliul său: 33.260 de euro, 510 dolari, 52.500 de lei, 2.000 de forinţi şi 90 de dinari.

Banii au fost confiscați, atât medicul cât și familia acestuia neputând justifica sumele, respectiv 185.737 lei, 11.382 euro şi 7.140 dolari.

Ziarul de Investigații

Articolul precedentCioloș ar dori ca jurnaliștii să nu mai facă speculații privind formarea guvernului
Articolul următorCiolacu nu îl vrea premier pe Cîțu și cheamă românii la răscoală
Jurnalist full-time / Pesimist part-time