Lovitură pentru Ion Iliescu pregătită de către Guvernul României: retragerea certificatului de revoluționar

Solicitarea urmează să ajungă în instanță.

Secretariatul de stat pentru revoluționari, structură aflată în subordinea Guvernului, a decis să solicite în justiție retragerea certificatului de luptător cu merite deosebite în Revoluția anti-comunistă din 1989 primit de fostul președinte Ion Iliescu, potrivit news.ro. Membrii comisiei au decis să înceapă procedura administrativă de anulare a certificatului de revoluţionar al lui Ion Iliescu, demers efectuat în instanţa de contencios administrativ.

Solicitarea urmează să ajungă în instanță.

Judecătorii trebuie să se pronunțe dacă fostului președinte îi vor retrage certificatul de luptător pentru victoria Revoluției din 1989.

Decizia oficială a fost publicată pe site-ul instituției, după care au fost demarată procedura de anulare a certificatului de revoluţionar al lui Ion Iliescu. Decizia a fost luată într-o şedinţă care a avut loc pe data de 31 mai, după primirea unei solicitări din partea Asociaţiei 21 decembrie, privitoare la îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea titlului de luptător pentru victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 de către Ion Iliescu.

Membrii comisiei au constatat, în unanimitate, că potrivit CV,-ului dar şi a materialelor de presă, Ion Iliescu a avut funcţii de conducere în Partidul Comunist Român. Acest lucru îl face incompatibil cu statutul de luptător în Revoluţie, potrivit Legii recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989. ”De prevederile prezenței legi nu beneficiază persoanele care sunt dovedite că în perioada 1945-1989 au deţinut cel puţin o demnitate sau o funcţie de conducere în cadrul organelor de conducere la nivel local, regional sau naţional ale Partidului Comunist Român”, prevede articolul invocat de membrii comisiei.

Ion Iliescu a fost membru al comitetului central al Partidului Comunist Român (PCR) și șef al Uniunii Tineretului Comunist (UTC).

Legea din România prevede că nu pot obține certificat de luptător la Revoluție cei care între 1945 sau 1989 au deținut o funcție de conducere în Partidul Comunist Român. Comisia a decis că Ion Iliescu a intrat în 1944 în Uniunea Tineretului Comunist iar din 1953 a fost membru al Partidului Comunist Român. Din 1953 până în 1979, Ion Iliescu a avut mai multe funcții în partid, multe dintre ele de conducere. Secretariatul pentru recunoașterea meritelor revoluționarilor a cerut ca certificatul să fie anulat.

Un bucureștean a fost amendat cu 10.000 de lei. Bărbatul obișnuia să lase gunoiul în fața porții vecinilor

Articolul precedentUn bucureștean a fost amendat cu 10.000 de lei. Bărbatul obișnuia să lase gunoiul în fața porții vecinilor
Articolul următorVicepreședintele Comisiei de Apărare: ”Românii nu au votat servicii secrete, ci un Parlament și un Președinte”