Bogdan Bratu, fostul director al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova, acuzat că a prezentat acte de studii falsificate, a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ), pentru infracțiunea continuă de înșelăciune. El ar fi produs un prejudiciu de peste un milion de lei CNAIR, avansând în funcție pe baza diplomei false și încasând salariul în mod necuvenit.
Procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au încheiat urmărirea penală și au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului Bogdan-Laurențiu Bratu, pentru săvârșirea infracțiunii continue de înșelăciune.
„În urmă administrării materialului probator, în sarcina inculpatului s-a reținut faptul că, în perioada mai 2014 – prezent ar fi indus și menținut în eroare Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA cu ocazia încheierii contractului individual de muncă și ulterior prin modificarea succesivă a acestuia prin acte adiționale (din 2014 până în 2021), prin depunerea la dosarul de angajare a unei diplome de licență emisă de Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești, document de studii obținut fraudulos”, se arată în comunicatul de presă al PICCJ.
Diplomă de licență, care face subiectul acestui dosar, a fost desființată de Judecătoria Sectorului 4 București în 16 martie 2016, prin sentința penală nr. 727 dispusă în dosarul nr. 15771/4/2015.
Bratu, copie după „cazul Baranga”
Cazul de la Craiova pare o copie a cazului fostului președinte al Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor, Laurențiu Baranga, judecat pentru acuzații identice: ar fi ajuns în funcție pe baza unei diplome anulate în instanță, pentru fals.
De altfel, după cazul Baranga, Sorin Cîmpeanu (actualul ministru al Educației, la acel moment era anunțat ca fiind candidat la „parlamentare”) a venit cu o propunere care ar putea ține o evidență corectă și reală a diplomelor eliberate de către Ministerul Educației și Cercetării, înființarea unui Registru Unic Național al Diplomelor și Actelor de Studii (RUNIDAS), eliberate de unitățile și instituțiile românești de învățământ, începând cu nivelul absolvirii studiilor preuniversitare și obținerea diplomei de bacalaureat.