Patronatele cer lămuriri în privința pensionării după 65 de ani

„Proiectul de lege privind cumulul pensiei cu salariul în mediul public, binevenit în intențiile sale, are câteva prevederi neclare ce ridică probleme de aplicare pentru mediu privat”, potrivit Concordia

Asociația patronală Concordia cere Executivului să clarifice condițiile în care persoanele care îndeplinesc vârsta de pensionare, dar vor să mai rămână în activitate, pot face acest lucru până la 70 de ani, la cerere, relatează Digi24.

Reprezentanții patronatelor afirmă că prevederea potrivit căreia angajatul poate reveni oricând asupra deciziei de continuare a activității până la acea vârstă poate duce la instabilitate. Mai mult, posibilitatea de cumul pensie-salariu a primit aviz negativ atât din partea CES, cât și a Consiliului Legislativ.

„Proiectul de lege privind cumulul pensiei cu salariul în mediul public, binevenit în intențiile sale, are câteva prevederi neclare ce ridică probleme de aplicare pentru mediu privat”, se arată într-un comunicat al asociației patronatelor. De altfel, factorul de instabilitate la care fac referire reprezentanții patronatelor este în strânsă legătură cu prevederea potrivit căreia angajatul poate reveni oricând asupra deciziei de continuare a activității până la 70 de ani.

Nu se poate ca, după ce ai optat să nu te pensionezi, să poți să revii oricând și oricum asupra deciziei, fără a lăsa angajatorului timpul necesar să pregătească înlocuitori și, respectiv, fără să își dea acordul. Această continuare a activității trebuie să țină cont de peisajul mai larg al gestiunii resursei umane. Planurile de recrutare a tinerilor sau de înlocuire sunt făcute, evident, ținând cont de numărul de persoane care se pregătesc să se retragă din activitate. Aici este nevoie de predictibilitate, fiindcă nu se pot face ajustări de la o lună la alta. Trebuie să fie clar că această decizie se ia cu acordul părților.

a declarat Radu Burnete, directorul Concordia

După 65 de ani, pentru cine mai poate

De asemenea reprezentanții patronatelor au menționat și faptul că nu toate meseriile se pot face și după vârsta de 65 de ani, motiv pentru care este foarte important ca aceste puncte din legislație să fie clarificate. Totodată se atrage atenția și cu privire la situația tinerilor care vor să intre în câmpul muncii, dar care riscă să rămână fără locurile d emuncă preconizate, „pentru care au fost pregătiți, pentru că angajatorii nu îi pot păstra pe amândoi”, se mai arată în comunicat.

În privința cumulului dintre pensie și salariul de la stat, pe ordinea de zi a ședinței de Guvern, de miercuri, se află un proiect de lege ce interzice acest lucru pentru persoanele care se pot pensiona, ca urmare a atingerii vârstei, dar care vor să rămână în activitate, însă nu mai departe de vârsta de 70 de ani.

Proiectul de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul la stat, pe ordinea de zi a Guvernului

Articolul precedentBogdan Bratu de la „Drumuri și Poduri” Craiova, trimis în judecată
Articolul următorDesființarea SIIJ, în continuare o prioritate pentru liberali