După spusele BOR, credința ar fi soluția la absolut orice și poate merge ca argument în absolut orice domeniu: medicină, educație sau cultură.
Credința nu are limite, despre credință nu se discută, e acest panaceu care rezolvă ceea ce nu poate rezolva știința.
ÎPS Teodosie consideră că dreptul la informare nu este decent, educația sexuală reprezentând, după părerea sa, un subiect tabu sau o curiozitate care se discută doar în cadrul familiei.
Educația sexuală nu înseamnă pornografie
Ce refuză ÎPS Teodosie să înțeleagă este faptul că educația sexuală nu reprezintă vreo pervertire și nu are ca material didactic vreo pagină din Kama Sutra.
Fiind doar o parte a unei educații generale, educația sexuală are ca scop îmbunătățirea calității vieții, se axează pe informații de bun simț și promovează sănătatea. Și nici nu există o vârstă prea fragedă pentru a înțelege că sănătatea primează. Depinde doar cum abordezi subiectul.
Reprezentanțiii PNL-UDMR-PLUS-USR au decis să întoarcă la Comisia de specialitate legea privind educația sexuală. Pentru că oricine are dreptul să fie informat, pentru că suntem campioni la mame minore, avorturi, violuri și pentru că sexualitatea este și rămâne o componentă a naturii umane. Indiferent de ce spune Teodosie.
Dar, se pare că orice încercare de a dezvolta psiho-social un elev, duce la un nou motiv de revoltă tipic BOR, Înaltpreasfințitul arătându-se profund revoltat și îngrijorat de intențiile guvernanților.
”Este foarte ciudat modul cum se reprezintă lucrurile acestea. Aceste treburi trebuie discutate în familie. Eu, ca duhovnic, recomand preoților și când spovedesc copiii să aibă grijă să nu le sporească curiozități. Noi răspundem de creșterea lor. Copiii au nevoie de decență. Răul se poate învăța de oriunde. Nu așa se face.
Totuși… curiozitatea stă în natura omului. Sigur că mai controlat”.
Derapaj BOR: alternativa la educație este credința
Educația sexuală este, în accepțiunea lui Teodosie, o idee foarte păguboasă, iar alternativa o reprezintă cărțile sfinte. Cu alte cuvinte, ”crede și nu cerceta” încă se aplică și în 2021.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, educația sexuală presupune inclusiv a învață despre aspectele cognitive, emoționale, sociale, interactive și fizice ale sexualității.
Totodată, educația sexuală trebuie să fie adecvată vârstei și corectă din punct de vedere științific, având că scop înzestrarea copiilor și tinerilor cu informații, competențe și valori pozitive legate de propria sexualitate.
Mai mult decât atât, ei au nevoie să înțeleagă ce înseamnă o relație sănătoasă, respectul față de sănătatea lor sexuală și a altora.
Potrivit lui Teodosie, copiii are trebui să crească cu credința, să se protejeze cu credința și să se apere de posibili agresori cu sfânta Scriptură.
”Trebuie să avem mare grijă de copii pentru că ei sunt viitorul nostru. Chiar m-a revoltat și m-a îngrijorat. Rușinea ajunge la loc de cinste”, a declarat ÎPS Teodosie, la emisiunea Punctul culminant, moderată de jurnalistul Victor Ciutacu, la România TV.