Studenții, revoltați de limitarea călătoriilor cu trenul

Scoaterea gratuității în transportul feroviar, printre măsurile Guvernului Cîțu

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a criticat poziția premierului Florin Cîțu cu privire la limitarea transportului gratuit al studenților. Totodată, printr-un comunicat de presă, ANOSR solicită Guvernului să nu pună în aplicare acest demers, pe care ironic îl numesc „reforma” învățământului românesc.

În decursul zilei de astăzi, prim-ministrul României, Florin Cîțu, a informat ca posibilă măsură de limitare a cheltuielilor bugetului de stat pentru anul 2021 reducerea subvenției pentru transportul studenților. Constatăm că domnul Florin Cîțu revine repetitiv asupra eliminării gratuității studenților la transportul feroviar, amintind aici amendamentul depus de către Florin Cîțu împreună cu Eugen Teodorovici în anul 2017. Ulterior, senatorul Florin Cîțu de atunci a renunțat la amendament pe considerentul că impactul bugetar este redus. Ne întrebăm astfel: în contextul în care subvenția nu a crescut din 2017 până în prezent, ce a determinat răzgândirea prim-ministrului?

au scris reprezentanții studenților

Potrivit HG 42/2017, studenții și elevii beneficiază de călătorii gratuite, pe toată perioada anului calendaristic începând de la 1 februarie 2017, pe care studenții o consideră o măsură importantă pentru creșterea echității în învățământul superior, facilitând accesul și finalizarea studiilor studenților din medii socio-economice defavorizate. „Măsura crește mobilitatea studenților, atât pentru participarea la schimburile de experiență, cât și pentru participarea la diverse manifestări artistice, culturale, sportive sau științifice, organizate în diferite centre universitare”, se mai arată în comunicatul ANOSR. Până atunci, studenții beneficiaseră de reducere de 50% pentru călătoriile cu trenul în limita a 24 de călătorii pe an, pe baza unor cupoane speciale și a legitimației.

E o propunere prin care să se revină la vechiul sistem, să se deconteze un anumit număr de călătorii efectuate cu scopul deplasării în localitatea în care studenții își efectuează studiile, nu sistemul de gratuitate totală care a fost introdus de PSD”, a declarat Ludovic Orban.

Beneficiile, atât pentru studenți, cât și pentru CFR Călători

Președintele ANOSR, Horia-Șerban Onița a precizat că măsura pe care vor să o ia guvernanții este nepotrivită atât pentru studenții ce vor fi direct afectați, cât și pentru compania CFR Călători. De asemenea Onița îi cere premierului să fie deschis la doleanțele studenților.

„În contextul unor statistici dezastruoase privind educația și incluziunea socială, inclusiv privind cheltuielile guvernamentale/student, Guvernul nu este, aparent, preocupat să asculte aceste probleme, orientându-și atenția spre limitarea unui drept câștigat de studenți. Deși impactul bugetar este redus, astfel cum declara chiar domnul prim-ministru în 2017, beneficiile gratuității sunt extrem de mari atât pentru studenți, cât și pentru CFR Călători. Măsura este cu atât mai mult nepotrivită în situații de criză, care adâncesc inechitățile sociale. Așteptăm ca prim-ministrul să ia în calcul solicitările studenților, pentru a nu fi nevoiți să demarăm acțiuni suplimentare” a declarat Horia-Șerban Onița, președintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România.

Articolul precedentCiolacu, după declarațiile lui Orban, legate de buget: „Începutul unui tunel lung și negru al #austerității”
Articolul următorÎPS Teodosie consideră că alternativa la educație este credința