Nu e nicio noutate în faptul că premierul Florin Cîțu pleacă vineri pentru câteva zile la Bruxelles. Oficial, Cîțu are întrevederi cu principalii lideri europeni, cu comisarul european pentru transport, Adina Vălean, și cu secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, precum și cu reprezentanți ai grupurilor politice din cadrul Parlamentului European. Dincolo de aceste informații comunicate de Guvern, un fost premier scrie că scopul periplului reprezintă, la modul concret, banii.

Mihai Tudose, premier între iunie 2017 – ianuarie 2018, demisionar din PSD, fost Pro România și actualmente din nou social democrat, crede că discuțiile de la Bruxelles vor fi axate, în mare parte, pe situația economică a țării, și că Florin Cîțu are drept țintă negocieri pentru un deficit bugetar mai mare.

Copilul durerii pleacă la Bruxelles
O veste bună și una rea: cea bună e că Florin Cîțu lasă România în pace două zile, cât va sta pe la Bruxelles; partea proastă e că se va întoarce.

De ce se duce copilul durerii în vizită, când țara e fără buget și fără planul de relansare necesar pentru a accesa banii UE? Asta va fi prima întrebare din partea Comisiei Europene:

  • Ți-ai făcut temele, Florinel?
    Nu le-a făcut și nici nu le poate face. Pentru că-l încurcă greaua moștenire. Aia lăsată de ministrul de Finanțe F. Cîțu, premierului F. Cîțu.
    Despre responsabilitatea lui Ludovic Orban nu pot zice nimic, pentru că (încă) președintele PNL joacă în “Omul invizibil”, de când “s-a ales” la Cameră. Dar cum iese premierul Cîțu din bucluc? Pe datorie, cum altfel! Și dacă nici asta nu mai merge, nu-i nimic! Are soluția pregătită: vinde din casă! Niște companii, ceva acțiuni, un port pe la Constanța.. Asta e miza vizitei lui: să obțină/ negocieze permisiunea pentru un deficit bugetar cât mai mare. Ne-a pregătit deja psihologic pentru o țintă asumată de 7-7,1%. Ceea ce înseamnă că după virgulă ne putem aștepta la orice…
    Ce va ieși din jongleriile lui Cîțu cu deficitul cash (cel bazat pe plățile efective) și deficitul ESA (care cuprinde și plățile angajate), Domnul cu mila! Și România cu rușinea de a fi incapabilă să-și facă un buget și cu o impotență “spectaculoasă” de a prezenta un plan coerent pentru banii europeni…
    Repet, că se duce Cîțu la Bruxelles nu e cea mai mare problemă! Problema mare e că se întoarce…”, opinează fostul premier Tudose.