Foto Express de Banat

Cardurile pentru energie vor putea fi folosite cel mai devreme în martie, chiar dacă distribuirea acestora va demara de luna viitoare.

Așa-numitele vouchere pentru „sărăcia energetică” se vor distribui prin Poșta Română din 1 februarie, a explicat aseară la B1 TV ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, beneficiari fiind persoanele și familiile defavorizate: pensionarii peste 60 de ani cu pensii sub 2.000 de lei, pensionari cu pensii de invaliditate, fără limită de vârstă, persoanele cu dizabilități, beneficiarii de ajutor social și cei cu alocații de sprijin pentru întreținerea familiei.

Însă ministrul Boloș a punctat că este nevoie de… răbdare, iar cu puțin „noroc”, termenele ar putea fi modificate.

Acum lucrăm la mecanismele care fac posibilă punerea în aplicare a cardului de energie și e posibil să devansăm puțin acest termen, dar deocamdată aceste date rămân valabile. Noi am fost cumva obligați să gândim un mecanism care să fie valabil pentru toate formele de energie. Era posibil un mecanism ușor cu facturi la energie electrică, unde sistemul e în întregime informatizat, cu facturi la gaze, dar nu rezolva problema aceasta care există mai ales pentru persoanele vârstnice care locuiesc la bloc.

De aici ne dăm seama că în sistemul de energie termică în sistem centralizat nu avem cea mai bună soluție pentru informatizare și nici asociațiile de proprietari nu sunt cu sisteme informatice performante, așa încât noi să putem aplica cardul de energie în forme simple.De aceea a fost nevoie de Poșta Română ca mecanismul să se poată aplica pentru toate formele de energie”, a spus acesta pentru sursa citată.

Ministrul Boloș a explicat totodată și mecanismul care a fost luat în calcul atunci când au fost stabilite categoriile de beneficiari:

Discutăm și de cei care stau la bloc și în special de persoanele vârstnice, care au nevoia cea mai mare de acest card la energie să-și plătească factura, mai ales cei racordați la sistemul centralizat de încălzire. (…)

Pentru cei care și-au cumpărat lemne la începutul sezonului de frig, până în noiembrie, când noi am luat în calcul sezonul de frig, inclusiv decontări în numerar, dar pentru materialul lemnos”.

Articolul precedentTimișoara este Capitală Europeană a Culturii în 2023
Articolul următorOrban, „război civil” cu Guvernul și premierul Ciucă