Foto: Facebook/Ludovic Orban
Foto: Facebook/Ludovic Orban

Când nu postează poze în care apare cu cățelul la plimbare prin parc sau nu face cronica noului film „Avatar” pe Facebook, Ludovic Orban pare implicat în treburi serioase.

Președinte la Forța Dreptei momentan, după ce s-a dezis de colegii săi liberali, acesta este în „război civil” cu omul pe care l-a propulsat în partid și care acum este premier și președinte al PNL – adică ceea ce a fost și Orban cândva.

Pe scurt, Ludovic Orban se judecă cu Guvernul României și premierul Nicolae Ciucă, într-un dosar deschis la Curtea de Apel București, introdus în septembrie anul trecut, pe tema organizării de alegeri locale.

Citația a fost trimisă de la arhiva CA București pe 22 decembrie, însă aparent abia ieri Orban a primit-o și a decis să împărtășească pe Facebook că are un prim termen în dosar, cu speranța că „judecătorii vor trata speța cu toată atenția și că vor decide cât mai repede să facă dreptate, să determine guvernul să respecte legea și dreptul de vot al cetățenilor români, drept garantat de Constituție și de lege”.

Acțiunea, explică liderul partidului Forța Dreptei, era mai mult decât necesară, chiar singura soluție pentru a forța „mâna” Guvernului să organizeze alegeri locale acolo unde este nevoie. Dar, mai ales, pentru a restabili un echilibru, avertizează Orban, care face o paralelă cu proverbul „cine fură azi un ou, mâine va fura un bou”, până a ajuns la „cine nu organizează azi alegeri locale, mâine nu va mai organiza nicio alegere”.

2023 începe cu o veste bună!
De peste un an de zile Guvernul refuză să organizeze alegeri locale în peste 50 de localități în care s-a vacantat funcția de primar. Aceste comunități locale sunt conduse de oameni care nu au legitimitatea dată de votul cetățenilor.

Guvernul încalcă grav Constituția, legile țării și cele mai elementare norme de funcționare a unei democrații. Practic guvernul a interzis dreptul de vot pentru sute de mii de cetățeni români, care sunt împiedicați de guvern să își voteze primarul.

Văzând nesimțirea partidelor din coaliție, disprețul guvernanților față de dreptul de vot al oamenilor și refuzul sistematic de a organiza alegeri la oricâte solicitări publice am formulat ca parlamentar, am luat decizia că nu mai există nicio altă soluție decât să dau în judecată Guvernul pentru a obține din partea unei instanțe o decizie care să oblige guvernul să emită hotărârea de guvern de stabilire a datei alegerilor.

După 6 luni de la declanșarea procedurii, Curtea de Apel a stabilit primul termen de judecată pentru data de 6 februarie. Legea este clară. În termen de 90 de zile de la vacantarea postului de primar sau de la dizolvarea consiliului local, guvernul este obligat să emită hotărârea de guvern de organizare a alegerilor”, explică Orban pe Facebook.

Articolul precedentCardurile pentru energie pot fi folosite cel mai devreme din martie
Articolul următorNăsui, despre acuzațiile de plagiat aduse lui Ciucă și lui Bode: „Să îți furi practic titlul de doctor este o rușine”