Sursa: culture.ec.europa.eu

Anul acesta, Timișoara este Capitală Europeană a Culturii, alături de Elefsina (Grecia) și Veszprém (Ungaria), potrivit unui comunicat oficial al reprezentanței României.

Acordarea unei astfel de titulaturi este un soi de tradiție în Uniunea Europeană, iar România a mai fost în atenție și în 2007, când, alături de Luxemburg, Sibiul a fost desemnat Capitală Europeană a Culturii.

Iar faptul că Timișoara se bucură de atenție în plan internațional este un motiv de bucurie – cum altfel – pentru primarul municipiului, Dominic Fritz – care a subliniat că orașul al cărui edil este „e din nou subiect pozitiv în presa internațională”.

Într-o postare pe Facebook, Fritz arată că presa internațională prezintă Timișoara drept „o destinație ce nu trebuie ratată anul acesta”:

Mă bucur să văd că redescoperă tradiția și rădăcinile europene ale orașului, dar și faptul că ne dezvoltăm rapid și avem o viață culturală vibrantă. (…)

Interesul presei internaționale pentru Timișoara este o oportunitate istorică pentru noi. Prin promovarea internațională a Timisoarei redevenim magnet de prosperitate și creativitate și aducem vizitatori, investitori și studenți în oraș.

Imaginea noastră ca oraș curajos, divers și inovator redefinește locul României pe harta Europei. Asta este miza acestui an”.

Până la acest moment, peste 60 de orașe din întreaga Uniunea Europeană, dar și din afara acesteia, au fost selectate drept Capitale Europene ale Culturii, tradiția fiind aceea ca localitățile alese să celebreze deținerea acestui titlu prin evenimente, expoziții și spectacole.

Momentan, primul eveniment menționat în comunicatul oficial nu are legătură cu orașele selectate în acest an:

Pentru a marca această ocazie, pe 9 ianuarie, vicepreședintele Margaritis Schinas va participa la un eveniment de predare a titlului la Muzeul Acropole din Atena, în cadrul căruia se va citi o declarație scrisă de comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel. Evenimentul va constitui, de asemenea, o ocazie de a trece în revistă anul care a trecut și de a sărbători capitalele culturii din 2022, Esch-sur-Alzette (Luxemburg), Kaunas (Lituania) și Novi Sad (Serbia).

Prin titlul de Capitală Europeană a Culturii se demonstrează bogăția și diversitatea culturilor din Europa, se stimulează turismul durabil și se promovează dezvoltarea orașelor prin cultură. De asemenea, titlul are un impact social și economic pozitiv pe termen lung atât pentru orașe, cât și pentru regiunile învecinate. Pentru a fi selectate, orașele au trebuit să elaboreze un program cultural cu o puternică dimensiune europeană, care să promoveze implicarea activă a locuitorilor și a comunităților lor”.

Articolul precedentConsilier juridic la o primărie din Hunedoara, mită de 7.000 de euro pentru concesionarea unui teren
Articolul următorCardurile pentru energie pot fi folosite cel mai devreme din martie