Continuă să plouă cu demisii din PNL, după alianța acestuia cu PSD-ul.
Cea mai ”răsunătoare” a fost, de departe, cea lui Ludovic Orban. Spun răsunătoare pentru că, în ultimii ani, PNL a însemnat, în primul rând, președintele partidului. Supărat nu (numai) pentru că și-a pierdut funcția, Ludovic Orban a decis să demisioneze, după negocierile PNL-PSD.
Aidoma lui, mulți. Mai exact, au fost 16 parlamentari care i s-au alăturat.
După demisii din grupul parlamentar, urmează demisii din cercurile ”mai mici”
Este vorba despre prim-vicepreşedintele Organizaţiei Judeţene a PNL Brăila, fostul deputat Antoneta Ioniţă, şi prim-vicepreşedintele Organizaţiei Municipale a PNL Brăila, Sorin Ioniţă.
Amândoi spun că au intrat în politică din convingere. Pentru că se regăseau în programul și valorile PNL. Dar acum nu sunt dispuși să fie ”părtaşi la acest act de scoatere a PNL în afara istoriei”.
Se pare că este vorba despre o părere generală: mutarea făcută de Cîțu s-ar putea să facă mai mult decât doar să zguduie partidul. S-ar putea să-l șteargă de pe harta politică românească.
”Am luat această decizie convinşi că demnitatea şi respectul faţă de oameni, de principii şi de cuvântul dat, trebuie să rămână mai presus de orice joacă politică pentru interese. Suntem profund dezamăgiţi de tot ceea ce s-a întâmplat în ultimele luni, după declanşarea campaniei electorale interne”, precizează cei doi soți, într-un comunicat de presă.
De asemenea, cei doi spun că nu s-au alăturat partidului pentru beneficii. De aceea, nu pot suporta să fie implicați în bâlciul la care s-a ajuns, în prezent.
”Decizia de a părăsi PNL nu este una uşoară”
”E tristă, după ani de muncă în echipa PNL, dar este singura corectă, pentru a ne putea păstra conştiinţa curată şi pentru a putea să ne uităm cinstit, în oglindă şi în ochii brăilenilor”, completează aceștia.
Ne-am învățat să privim cu scepticism acest gen de declarații. Pentru că, de-a lungul timpului, clasa politică a făcut tot ce a putut pentru a ne dezamăgi. Pentru că mulți dintre ei sunt acolo, într-adevăr, doar pentru funcție, pentru un cont mai gras în bancă, pentru niște contracte mai atragătoare. Pentru că ne-am săturat de câte procese de corupție, abuz în serviciu sau trafic de influență am auzit. Și, la fel de bine, ne-am săturat și când lucrurile se tărăgănează. Când pentru nooi nu se schimbă nimic în bine.
Și totuși. Dacă, în pofida tuturor exemplelor, mai există și politicieni onești? Dacă îi ignorăm sau îi băgăm în aceeași oală, doar pentru că am avut atâtea exemple negative.
Poate că așa se poate schimba clasa politică: dându-le o șansă celor care acționează corect, la momentul potrivit. Și sancționându-i, la vot, în continuare, pe ceilalți. Bine, de-abia peste 3 ani…