Vaccinul produs de Pfizer ar oferi o „protecție parțială” împotriva variantei Omicron a coronavirusului, relateză Reuters. Conform datelor de la Africa Helth Institute din Africa de Sud, noua tulpină poate evita protecția oferită de două doze de vaccin. Cu toate acestea, administrarea unei a treia doze (booster) ar putea ajuta la împiedicarea apariţiei infecţiilor, relateză sursa citată.
De asemenea, în urma unui test realizat la la Spitalul Universitar din Frankfurt, medicii au arătat că în cazul persoanelor vaccinate cu trei doze Pfizer, răspunsul imunologic a fost de 37 de ori mai scăzut în cazul Omicron.
Pfizer a anunțat că lucrează la un nou vaccin
Virusologul Sandra Ciesek a anunțat că e nevoie de dezvoltarea unui vaccin special adaptat la noua tulpină sud-africană. Pfizer/BioNTech a anunțat că a început să lucreze deja la un nou vaccin împotriva Omicron.
Cercetătorii sunt de părere că persoanele vaccinate cu trei doze de vaccin vor fi protejate împotriva formelor grave ale bolii. Reamintim că în Africa de Sud nu s-a început campania pentru administrarea dozei booster, rata vaccinării cu schema completă fiind foarte mică.
De asemenea, nu există destule informații cu privire la modul în care vaccinurile Moderna și Johnson&Johnson se comportă în cazul Omicron. În următoarele săptămâni, companiile producătoare de vaccin vor veni cu mai multe informații.
Din primele studii se arată că Omicron este mult mai contagioasă decât tulpina Delta. Cu toate acestea, sunt semne încurajatoare că formele de boală provocate de Omicron sunt mai ușoare, iar vaccinurile sunt eficiente pentru a evita formele grave ale COVID-19.
România și noua tulpină Omicron
Reamintim că duminică, autoritățile române au decis să introducă obligativitatea prezentării unui test negativ PCR efectuat cu 48 de ore înainte de intrarea în România și carantinarea obligatorie pentru persoanele nevaccinate, în cazul celor care vin din state din afara Uniunii Europene. De asemenea, persoanele care se întorc din UE vor trebui să prezinte certificatul verde.
De asemenea, șeful DSU, Raed Arafat, a precizat că din 20 decembrie se va introduce un „passager locator form” pentru ca autoritățile să poată vedea mai ușor unde se află o persoană infectată.
Managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi: „Omicron ar putea fi începutul sfârşitului pandemiei”