Sursa foto: Stirile ProTV

Conform unui sondaj realizat de Kantar România, aproape 32% dintre vârstnici nu au cu cine socializa sau pe cine să se bazeze în situații de necesitate. Mai mult, peste 450 de mii de persoane se confruntă cu un grad ridicat de singurătate.

Asociația „Niciodată Singur- Prietenii Vârstnicilor” notează că pierderea partenerului de viață și starea de sănătate sunt factorii principali care contribuie la restrângerea interacțiunilor sociale. Mai exact, confom comunicatului, 28% dintre bătrâni ajung să vorbească cu doar 4 persoane într-o lună întreagă.

Singurătatea, „boala” bătrâneții

Una din patru persoane au o stare de sănătate precară, atât fizică, cât și mentală, din cauza singurătății apăsătoare. Datorită stării de sănătate, bătrânii petrec mai mult timp în casă, mai exact 64% realizează activități casnice, cum ar fi gătitul și curățenia.

Kandar România a mai menționat că 43 % dintre vârstnici ies la plimbare în jurul casei lor sau fac o vizită în parc, 33 % preferă să se uite la televizor, iar doar 27 % au activități în afara casei.

Studiul Kantar, „Explorarea şi măsurarea singurătăţii la persoanele vârstnice din România”, a fost realizat în perioada 27 septembrie – 12 octombrie 2021 la solicitarea Asociaţiei „Niciodată Singur” – Prietenii Vârstnicilor. Asociația sprijină, cu ajutorul a peste 200 de voluntari, sute de oameni în vârstă care louiesc singuri și peste 600 de persoane din căminele de bătrâni.

Câte persoane în vârstă are România

Conform datelor de la Institutul Național de Statistică, anul trecut, persoanele în vârstă de 65 de ani și peste erau într-un număr de 3,6 milioane în țară. Cu alte cuvinte, 19% din populația rezistentă a teritoriului. Cea mai bătrână populație rămâne în județul Teleorman, cu o pondere de 27,1%.

Mai mult, persoanele cu vârsta de peste 80 de ani reprezintă 4,8 % din populație, iar din aceștia peste 34,8% sunt bărbați și 65,2% femei. Populația cu vârsta de 65 de ani sau mai mult în țara noastră a crescut cu aproape 14 % în 2001, până la 18,2% în 2018.

Ministerului Muncii a menționat că la sfârșitul lunii iunie, în România erau 4,9 milioane de români pensionari, în scădere cu 61 de mii de persoane față de iunie 2020.

Pensionarii pot primi taloanele de pensie în format digital

Articolul precedentStelian Ion are o veste proastă pentru politicieni
Articolul următorVaccinul Pfizer oferă „protecţie parţială” împotriva Omicron
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.