Președintele Klaus Iohannis, absent de la ședința solemnă din plenul Parlamentului, dedicată aniversării a 30 de ani de la adoptarea Constituției României, rămâne „puternic dedicat rolului constituțional de a veghea la respectarea Legii Fundamentale și la buna funcționare a instituțiilor publice”, transmite Administrația Prezidențială. Asta în ciuda faptului că a fost în mai multe rânduri acuzat de depășirea limitei constituționale.
„Pe 8 decembrie 1991, cu o majoritate covârșitoare, românii au aprobat Constituția țării noastre prin referendum, un act cu valențe profund simbolice, reprezentând ruperea de trecutul comunist și aspirația către o societate definită de principiile occidentale. Într-o perioadă a tranziției, Constituția a fost piatra de temelie pe care țara noastră și-a bazat angajamentul hotărât de a urma o traiectorie democratică. Legea noastră fundamentală a reunit și a consfințit valorile supreme din societate, fiind, totodată, un imbold profund al modernizării statului, în spiritul idealurilor Revoluției din Decembrie 1989”, se arată în mesajul președintelui Iohannis.
De altfel, acesta a evidențiat faptul că în comparație cu marile democrații ale lumii, „avem o Constituție tânără, concepută în lumina acestui nou început. În logica sa profundă, Legea fundamentală a realizat un echilibru între moștenirile culturale, instituționale și curentele de gândire ancorate în tradițiile democratice ale lumii. După un trecut totalitar, au fost trasate limitele puterii și s-au consacrat drepturile și libertățile cetățenilor. Mai mult decât atât, Constituția a stabilit legătura dintre cetățeni și instituțiile statului, prin crearea mecanismelor de control și echilibru, necesare asigurării legitimității și prevenirii abuzurilor”, a mai transmis șeful statului.
Astfel, la 30 de ani de la aprobarea prin referendum a Constituției, Klaus Iohannis susține că „trebuie să vorbim mai mult despre valorile și idealurile pe care le-a reunit legea noastră fundamentală, despre importanța și relevanța acestor valori și aspirații în societatea de astăzi”, mai mult, că înțelegerea Constituției „contribuie în mod substanțial la întărirea legăturii dintre stat și cetățeni săi, pentru că nicio democrație nu poate subzista în absența unui set de valori comune, asumat și respectat ca atare”.
Totodată, Iohannis crede că legea fundamentală „ne invită să ne asumăm un rol activ în societate, să înțelegem limitele puterii statului, să ne exercităm drepturile cu bună-credință și să ne îndeplinim îndatoririle, toate pentru a clădi un viitor mai bun națiunii noastre”, iar Ziua Constituției este mereu un bun prilej de a conștientiza că „responsabilitatea dezvoltării și modernizării societății noastre este una comună, iar acest efort este unul continuu pentru cei de astăzi, dar mai ales pentru generațiile care vor urma”, se mai arată în mesajul lui Klaus Iohannis.
De asemenea, acesta a precizat că rămâne „puternic dedicat rolului constituțional de a veghea la respectarea Legii Fundamentale și la buna funcționare a instituțiilor publice”, potrivit Administrației Prezidențiale.
Klaus Iohannis a fost „marele absent” atât la ședința de luni, cât și la cea dedicată Zilei Naționale, ce a avut loc pe 24 noiembrie, cu o săptămână înainte de Ziua Națională a României.