Sursă foto: msmps.gov.md
Sursă foto: msmps.gov.md

Violența pare să fie cuvântul definitoriu al ultimelor zile.

Violența verbală, violența fizică, violența de neconceput.

Inclusiv în Parlament am văzut scene și limbaj violent, venind de la oameni în costum și cravată. Oameni care ar trebui, totuși, să se abțină, măcar pentru simplul fapt că ar trebui să reprezinte un etalon pentru restul populației. Dar se pare că nu costumul face domnul.

Oricum, să spunem că acest soi de violență nu a degenerat (prea mult). Și nu la fel de fatal ca-n alte situații.

Violența în România

Crima de la Arad a șocat nu numai prin violență, ci și prin reacțiile părinților. Unul a omorât, celălalt a ascuns crima.

Nu e prima, nu e ultima crimă de acest gen dar, pe fondul pandemic, aceste evenimente tind să iasă mai mult în evidență. Că s-au înmulțit sau nu, cert este că, în ultimul timp, au cam venit una după alta.

Vineri, 5 noiembrie, un bărbat din Neamț și-a înjunghiat fetițele gemene, de sub trei luni, și-a rănit și băiatul, în vârstă de 9 ani, dar și soția. Una dintre fetițe a decedat.

Depresie, tind să spună rudele. Dar să ajungi să-ncerci să-ți omori familia e mai mult decât o depresie. E o problemă psihiatrică, ignorată, netratată la timp. Din punct de vedere juridic, e crimă. Din punct de vedere psihiatric e mai mult de atât.

Joi, 4 noiembrie, în Vaslui, un băiat de 13 ani a rănit, cu cuțitul, două vecine, mamă și fiică. Tatăl lui a sărit cu toporul la soțul vecinei, care voia să-și apere familia. Alcoolul ar fi fost cauza. Dar vorbim, totuși, de un băiat de 13 ani.

Violența domestică în România

 Crima de la Neamț a readus în discuție violența domestică.

Ordinele de protecție emise de judecători s-au înmulțit. Multe dintre ele sunt încălcate și, astfel, se ajunge la tragedii. Alte victime nici măcar nu îndrăznesc să raporteze agresiunea, de frică.

Oricum ar fi, izolarea, frica, grija banilor, stresul, toate acestea transformă societatea într-una din ce în ce mai violentă.

Violența în străinătate

Sâmbătă, 6 noiembrie, poliția irlandeză a arestat un britanic care amenința că va omorî o parlamentară britanică.

Asta după ce, cu câteva zile înainte, a fost ucis deputatul conservator David Amess.

În Germania, landul Bavaria, un sirian a rănit 3 persoane într-un tren. Cu cuțitul.

Putem spune că genul ăsta de violențe nu ne impactează. Că sunt violențe politice sau religioase. Dar tot violențe se cheamă.

Atacuri, crime, brutalitate. Clacăm pe motiv de izolare și restricții? Suntem mai supuși stresului? Uităm să ne luăm medicația? Măcar mergem s-o cerem?

Cel mai probabil, după medicii de la Urgențe și de la ATI, cei mai solicitați vor fi (dacă nu sunt deja) psihiatrii. Și da, e ok să ceri ajutor. Pentru că, la un moment dat, fără el s-ar putea să nu mai poți controla totul. Și atunci e posibil să apară violența. Cereți ajutor!

Articolul precedentBacău rămâne cu deșeurile extrem de periculoase de la fostul combinat chimic
Articolul următorProcurorii au deschis dosar penal în cazul morţii interpretului de muzică populară Petrică Mîţu Stoian
Camelia BUCUR
Jurnalist neprietenos. Din 1999. Sau, cum ar spune unii, încă din mileniul trecut.