Sursa foto: Bacau.net

Transferul depozitului de deșeuri chimice din Bacău a eșuat, după ce consilierii PSD și ai Partidului Ecologist s-au obținut de la vot. De asemenea, din Coaliția PNL-USR au fost absenți trei consilieri.

Chiar dacă fostul combinat chimic Sofert a intrat în faliment, hala de deșeuri a rămas la marginea orașului. Întreprinderea de stat a fost cumpărată de magnatul Ioan Niculae, ce acum se află în închisoare. Deșeurile sunt atât de toxice încât băcăuanii pot ieși la pensie cu doi mai mai repede decât restul locuitorilor din țară din cauza poluării la care sunt supuși, conform unei legi din 2018.

Ecologizarea haldei de fosfogips cu fonduri europene

Primarul Lucian Stancu-Viziteu a declarat că Guvernul României ar trebui să preia terenul unde se află deșeurile și să fie ecologizată cu fonduri europene, relatează G4media.ro. Din nefericire, proiectul de hotărâre a fost respins de către Consiliul Local Bacău. Aceasta avea nevoie de două treimi dintre voturile consilierilor locali, deoarece e vorba despre schimbarea proprietății asupra unui imobil al primăriei.

Mai mult decât atât, edilul a mai precizat că această problemă „gravă de mediu” a fost tratată cu irensposabilitate de către consilieri. „Problema persistă. E o iresponsabilitate maximă din partea consilierilor locali care s-au opus.(…)PSD, PER și PPU otrăvesc Bacăul”, a declarat pentru G4Media.ro primarul Lucian Stancu – Viziteu.

Unul dintre consilierii PSD care s-a abținut de la vot e un medic pneumolog ce a afirma, în urmă cu câțiva ani, că halda de deșeuri are compuși anorganici ce pot produce tuse, alergii și astm. De asemenea, un liberal a menționt că PSD nu e interesat de sănătătatea băcăuanilor și au respins hotărârea prin care halda putea fi ecologizată cu bani de la Guvern și Uniunea Europeană.

În urmă cu nouă ani, Institutul de Studii și Proiectări Energetice ISPE SA a precizat că halda trebuie ecologizată din cauza emisiilor poluante. Halda a fost preluată în 1997, după privatizare, de către grupul Interagro. Grupul a fost controlat de omul de afaceri Ioan Niculae. Cunoscutul om de afaceri se află după gratii, fiind condamnat într-un dosar de corupție.  Conform sursei citate, omul de afaceri nu a făcut nicio operațiune de ecologizare. Chiar dacă în contractul de privatizare exista clauze în acest sens.

Coșmarul salubrizării din Hunedoara. Supercom-ul lui Ciuclea, plătit din banii publici ca să inunde terenuri din Deva și Simeria cu „zeamă de gunoaie”

Articolul precedentPonta: „Ştiţi cum e PNL cu USR? Ca soţul cu soţia care se bat în faţa blocului”
Articolul următorViolența nu e o soluție, dar e din ce în ce mai folosită
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.