Liderul grupului de deputați USR, Ionuț Moșteanu, a precizat că comisiile de specialitate din Camera Deputaților au început dezbaterea proiectului de lege ce a creat numeroase discuții în spațiul public.
Comisia de Sănătate va dezbate proiectul de lege care prevede obligativitatea certificatului verde la locul de muncă. De asemenea, aceeași comise va da raport, în timp ce Comisia de Muncă a cerut celorlalte cinci comisii să aibă o ședință comună.
Ce prevede proiectul
Reamintim că pe 26 octombrie, conducerea Camerei Deputaților a respins cererea USR pentru dezbaterea în regim de urgență a legii privind certficatul verde la locul de muncă. Ionuț Moșteanu, liderul grupului de deputați USR a amintit că certificatul verde va motiva vaccinarea și poate salva mii de vieți. El a mai precizat că după ce dezbaterile vor fi finalizate, legea va ajunge la votul final din Camera Deputaților.
„USR va prezenta miercuri un policy brief care va prezenta viziunea noastră. Sperăm ca această lege să treacă cu o largă majoritate, toate partidele să dea dovadă de responsabilitate”, a declarat Ionuț Moșteanu, relatează g4media.ro
Obligativitatea certificatului verde la locul de muncă
Conform proiectului de lege, certificatul verde ( vaccinare, teste anti-COVID sau trecere prin boală) trebuie prezentat la instituția în care lucrează. În caz contrar, ar putea avea contractul de muncă suspendat fără plata drepturilor salariale pentru o perioadă de 30 de zile. Dacă persoanele nevaccinate decis să se imunizeze cu prima doză, instituția la care lucrează va deconta testele de depistare a infectării cu coronavirus până la emiterea Certificatului Verde. În cazul privaților, decontarea este la decizia angajatorului.
Cei care nu doresc să se vaccineze vor trebui să facă teste anti-COVID periodic, fie PCR la fiecare 72 de ore, fie antigen la 48 de ore. Costurile fiind suportate de angajați.
Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a precizat că statul român nu a știut să explice că măsurile adoptate sunt pentru prevenirea răspândirii virusului și nu împotriva unuia sau altuia. „Altfel, noi tot ne vom rostogoli în valul cinci, în valul șase, iar problema e că avem pierderi de vieți omenești foarte mari”, a spus Csaba Asztalos.