„Petrov” îi poartă ghinion: Băsescu ar putea să-și piardă drepturile de fost președinte

Camera Deputaților a decis, ieri, că președinții de țară care au colaborat cu Securitatea să-și piardă drepturile pe viață, aferente mandatelor avute. Băsescu este, până în momentul de față, singurul președinte vizat

În cursul zilei de ieri, Camera Deputaților i-a dat lui Traian Băsescu „o palmă peste față”. Mai exact, camera a decis, în calitate de for decizional, ca drepturile unui fost președinte de țară să fie retrase, în cazul în care se dovedește că acesta a colaborat cu Securitatea. Următorul pas este ca Legea să treacă prin fața președintelui Klaus Iohannis, spre promulgare, ca mai apoi, dacă trece de hop, să intre în vigoare în momentul în care este publicată în Monitorul Oficial. „Nu beneficiază de prevederile prezentei legi persoana căreia i-a încetat calitatea de şef al statului român ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni pentru care a fost condamnată definitiv sau ca urmare a demiterii din funcţie prin referendum şi nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia”, prevede textul adoptat ieri.

Traian Băsescu ar putea să-și piardă drepturile de președinte

Citește și: Băsescu trebuie să scoată din buzunar 5.000 lei. CNCD l-a amendat după i-a numit pe maghiari „complexați”

Toți foștii președinți au câteva drepturi pe viață, printre care:

  • folosinţă gratuită a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţa, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar
  • o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu
  • paza şi protecţie, precum şi folosinţă gratuita a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Paza.

Aceste drepturi ar putea fi pierdute de Traian Băsescu, întrucât Curtea de Apel Bucureşti a decis pe 20 septembrie 2019 că fostul preşedinte a colaborat cu Securitatea comunistă. Mai exact, pe perioada studenției, Băsescu ar fi dat informații cu privire la activitatea colegilor săi. În notele sale s-ar fi semnat cu apelativul „Petrov”.

„Nu am ştiut că mi s-a dat un nume conspirativ. Nu am semnat un angajament în care să-mi fie introdus şi un nume conspirativ. Nu am ştiut că Contrainformaţiile Militare sunt Securitatea. Am crezut că e un serviciu al Ministerului Apărării Naţionale”, a spus Traian Băsescu.

De menționat că Băsescu încă mai are o șansă de a-și păstra drepturile, întrucât a atacat decizia la ÎCCJ. Procesul se va ține începând cu data de 5 noiembrie 2021.

Citește și: Ciolacu, gata să se mute la Palatul Victoria

Articolul precedentCiolacu, gata să se mute la Palatul Victoria
Articolul următorBeatrice Mahler avertizează: „De mai bine de trei zile, suntem cu secția plină și numărul de pacienți COVID care au nevoie de asistență este în creștere, cu forme extrem de severe”
Iulia KELT
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.