Șefa Senatului, Anca Dragu a afirmat că Birourile Permanete Reunite ale Parlamentului sunt cele care subminează parcursul moțiunii de cenzură depusă de USR PLUS și AUR, vineri seară, mai mult, că acest fapt este un atac la democrație și stat de drept.
Reaminitim că încă de vineri seară, repezentanții USR PLUS, cel care a anunțat acest demers, ca urmare a demiterii unilaterale a ministrului Stelian Ion (Justiție), precum și cei ai AUR, se „chinuie” să pună pe ordinea de zi moțiunea de cenzură împotriva Cabinetului Cîțu, fără succes însă, în niciuna dintre dăți nefiind întrunit cvorumul necesar.
„De cinci zile, Birourile Permanente Reunite subminează parcursul moțiunii de cenzură prin neprezentare la ședințe și, astfel, prin neconstituirea cvorumului necesar. Aceste tergiversări reprezintă atacuri la democrație și la statul de drept. Refuzul dezbaterii moțiunii de cenzură este o încălcare a principiului statului de drept și, implicit, a Constituției. Eu, ca președintă a Senatului, am obligația de a respecta legea fundamentală, Constituția, mai presus de orice”, a scris Anca Dragu pe pagina sa de Facebook.
Aceasta a ținut să sublinieze că joi, de la ora 16.00, va fi convocat plenul reunit al Senatului și Camerei Deputaților, în vederea citirii moțiunii de cenzură. „Am făcut apel la Constituție și la deciziile CCR. În cel mult 5 zile de la data depunerii, moţiunea de cenzură trebuie prezentată în şedinţa comună a celor două Camere, iar după 3 zile de la prezentare trebuie dezbătută și votată (art.113 alin.(3) din Constituţie). Dezbaterea și votul nu pot avea loc oricând pentru că astfel ar atrage caracterul iluzoriu al unui instrument prevăzut de Constituție, respectiv moțiunea de cenzură”, a mai scris al doilea om în stat.
Guvernul Cîțu a mai avut parte de o moțiune de cenzură în acest an, în luna iunie, „România EȘUATĂ. Recordul „fantastic” al Guvernului Cîţu”, ce a fost un demers al social democraților, respinsă. Au fost înregistrate 201 voturi „pentru” din cele 202 exprimate, în situația în care pentru trecerea acesteia erau necesare 234 de voturi „pentru”.