Carmen Șatran, fostă Bejan. sursă foto: Adevarul

Carmen Șatran, poreclită „studenta criminală”, a primit o veste mare, luni, 8 august. Ea a fost liberată condiționat după 11 ani de închisoare. A fost condamnată la 20 de ani de închisoare, pentru omor calificat, după ce a ciopârțit trupul unui bărbat care plătise să-i ofere favoruri sexuale. L-a avut complice chiar pe iubitul său de la acea vreme, însă, povestea lui Carmen mai arată o față a Justiției despre care nu vorbim foarte des: reintegrarea deținuților liberați condiționat în societate. Cu alte cuvinte, Carmen Șatran va trebui să scape de porecla „studenta criminală”, iar rolul jurnaliștilor este imens, în acest caz. Percepția publicului depinde în proporție de aproape 90% de modul în care este prezentată informația.

Iată ce au decis judecătorii în cazul celei care a fost numită „studenta criminală”, Carmen Bejan

„Admite propunerea formulată de comisia de liberare condiţionată din cadrul Penitenciarului Gherla şi, în consecinţă: 1. Dispune liberarea condiţionată a persoanei private de libertate Șatran Carmen, condamnată la pedeapsa de 19 ani 8 luni închisoare prin sentinţa penală nr. 144/2014 a Tribunalului Arad, pe data rămânerii definitive a sentinţei.

Atrage atenţia condamnatei că, în cazul în care va comite o nouă infracţiune, se poate dispune revocarea liberării condiţionate. 3. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului.

Cum i-a convins pe magistrați să o libereze: „Mi-am învățat lecția, dreptul la viață și la libertate sunt cele mai importante”, le-a declarat Carmen Șatran, fostă Bejan, magistraților. Ea a formulat de mai multe ori cerere de liberare condiționată, însă, în mod definitiv i-a convis pe judecători, luni, 8 august. În penitenciar, a avut un comportament exemplar: nu a intrat în conflicte, a lucrat la atelierul de croitorie, a citit, a urmat cursuri de calificare.

Carmen Șatran este, în prezent, căsătorită cu un fost deținut. Cei doi au avut un copil, dar a murit la naștere. Bărbatul pe care Carmen l-a ucis împreună cu fostul ei iubit era liderul comunității rome din Timișoara, Trifu Schrott.

Ela fost înjunghiat de 50 de ori cu un cuțit de vânătoare. La început, cei doi s-au acuzat reciproc de uciderea acestuia.

Cu toate acestea, probele din dosar au arătat că împreună l-au tranșat și că fiecare a tăiat câte un picior al victimei, apoi l-au împachetat într-o geantă și în pungi. Ei au dorit să scape de cadavru, dar administratorul căminului i-a văzut în timp ce cărau valiza la mașină.

Familia victimei a primit deja despăgubiri, de aproape 40 de mii de euro, din partea părinților cei doi acuzați de crimă.

VIAGeorgiana Dragomir
SURSĂZiarul de Investigații
Articolul precedent Din cauza lipsei de personal, directorii unei companii aeriene vor ajuta la încărcarea și descărcarea bagajelor din avioane
Articolul următorPrimar din Iași dat pe mâna procurorilor, pentru un împrumut contractat în anul 2014
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”