Primarul orașului Târgu Frumos, județul Iași, trebuie să explice procurorilor câteva neconcordanțe pe care Agenția Națională de Integritate arată că le-a constatat atunci când a făcut câteva verificări prin declarațiile de avere ale acestuia.

E drept, în anul de grație 2022, inspectorii ANI arată că problemele depistate au legătură cu declarațiile pe care primarul Ionel Vatamanu le-a completat și depus începând cu anul 2015 și până în 2017.

Potrivit ANI, au fost sesizate organele de urmărire penală, dar și Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Iași – Inspecția fiscală persoane juridice, „cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea infracțiunii de fals în declarații, întrucât mențiunile făcute în declarațiile de avere depuse în perioada 2015 – 2017, referitoare la un contract de împrumut încheiat cu o societate comercială în anul 2014 și scadent în anul 2024 sunt în neconcordanță cu declarațiile ulterioare ale acestuia referitoare la respectivul împrumut”. Totodată, s-a solicitat ca primarul Vatamanu să fie supus și unei „cercetări specifice inspecției fiscale în vederea stabilirii realității unor tranzacții identificate urmare a informațiilor rezultate din activitatea de evaluare a declarațiilor de avere cu privire la posibila existență a unor fapte de încălcare a legislației fiscale”.

Procurorii au fost sesizați de ANI și pentru a efectua verificări în cazul a doi aleși locali – din județele Brașov și Mureș. Este vorba despre un consilier local în cadrul CL Hălchiu, Brașov, găsit în conflict de interese și în cazul căruia a fost sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru a fi efectuate verificări pentru folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane. Despre Paul Vlad Matei ANI spune că „în perioada exercitării mandatului de consilier local (2016-2020), a participat la data de 10 mai 2019 la deliberarea și adoptarea Hotărârii CL al comunei Hălchiu, privind aprobarea încheierii contractelor de închiriere prin atribuire directă a unor suprafețe de pășune proprietatea privată a comunei, pentru pășunatul animalelor, în baza căreia la data de 14 mai 2019, a fost încheiat contractul de închiriere între asociația reprezentată de tatăl persoanei evaluate și Primăria comunei Hălchiu. Prin închirierea pajiștilor, asociația a încasat de  la APIA – Centrul județean Brasov, subvenții în sumă totală de 971.722 lei”.

Alte cercetări vor fi efectuate de procurori și pentru a stabili dacă consilierul local Emil Feier, din cadrul CL Hodac, județul Mureș, a comis același tip de faptă. Deja ANI spune că acesta s-a aflat în conflict de interese administrativ, deoarece „în perioada exercitării mandatului de consilier local (2016-2020) a luat parte la emiterea, respectiv la adoptarea unor acte administrative care puteau produce folos material pentru sine (membru fondator al unei asociații de crescători de ovine) și fiul său (președintele asociației). (…) în exercitarea atribuțiilor de consilier local, a luat parte la emiterea și adoptarea unor acte administrative care au produs un folos patrimonial pentru asociația din care face parte împreună cu fiul său, respectiv Asociația a încasat de la APIA – Centrul județean Mureș subvenții în sumă totală de 319.745,82 lei, înregistrând profit în sumă totală de 14.574 lei”.

Nu doar primarul din Târgul Frumos a fost verificat la avere, ci și cel din comuna Aninoasa, județul Argeș. Despre Nicolae Marius Manole, fost consilier județean în cadrul CJ Argeș, ANI arată că s-a aflat în incombatibilitate, deoarece „în perioada exercitării mandatelor de consilier județean (2016 – 2020 și 2020 – 2024), societatea comercială în cadrul căreia soția sa deține calitatea de asociat unic și funcția de administrator unic, a încheiat în intervalul 25 iunie 2019 – 03 iunie 2021, 3 contracte de prestări servicii medicale și 4 acte adiționale la acestea în valoare totală de 16.352 lei, cu instituții aflate sub autoritatea CJ Argeș”.

Un alt „verdict” de incompatibilitate a fost pus și viceprimarului din comuna Șercaia – județul Brașov, Ioan Eusebiu Butum, care, „începând cu data de 22 ianuarie 2019 exercită simultan cu funcția de viceprimar și calitatea de comerciant persoană fizică în cadrul propriei întreprinderi individuale”.

Alți doi aleși – din județele Vaslui și Mureș – s-ar fi aflat în conflict de interese administrativ, în perioada cât au exercitat mandatele. Conform ANI, Ionuț Stelian Simion, consilier local în comuna Muntenii de Sus, Vaslui, „deși avea un interes personal în problemele supuse dezbaterilor, a participat la adoptarea Hotărârii CL din data de 27 iunie 2019 prin care s-a aprobat alocarea sumei de 45.000 lei clubului sportiv în cadrul căruia persoana evaluată era legitimat din data de 22 august 2013”. Cât despre Dezso Kutasi, consilier local în comuna Neaua, Mureș, ANI arată că „în perioada exercitării mandatului de consilier local (2016-2020), a votat pentru adoptarea Hotărârii CL Neaua din data de 05 iulie 2019 privind acordarea unei cotizații în valoare de 4.500 lei (luând cuvântul în cadrul dezbaterilor în vederea susținerii aprobării cotizației respective) pentru o asociație în carul căreia deține funcția de evaluator proiecte”.

VIAȘtefana Teodoreanu
SURSĂZiarul de Investigații
Articolul precedentCe a declarat Carmen Șatran (Bejan) pentru a fi liberată condiționat. Va trebui să scape de porecla „studenta criminală”
Articolul următorDespăgubiri de aproape 11 milioane de dolari, în favoarea a 500 de lucrători din sistemul american de sănătate. Ei au refuzat să se vaccineze anti-Covid