Noi acțiuni de protest vor avea loc în penitenciarele din România în cursul lunii august, anunță sindicaliștii din sistemul penitenciar. Practic, activitatea unor unități de detenție riscă să fie blocată din cauza ”excesului de zel”, un astfel de caz fiind la Penitenciarul Vaslui, unde polițiștii anunță că ”își vor desfășura sarcinile profesionale cu mai multă atenție, însă în limitele legii, situație care va conduce la blocarea activității penitenciarului”, potrivit adevarul.ro.

Sindicaliștii vor face exces de zel

Potrivit comunicatului de presă transmis de către Cosmin Dorobanțu, președintele FSANP, în perioada 01-05 august 2022, angajații Penitenciarului Vaslui își vor desfășura sarcinile profesionale cu mai multă atenție, însă în limitele legii, situație care va conduce la blocarea activității penitenciarului. 


”Birocrația și fugă de răspundere a factorilor de conducere au atins cote critice în poliția penitenciară, iar aplicarea întocmai a reglementărilor interne ar bloca activitatea oricărei închisori. Drepturile deținuților nu ar mai putea fi asigurate iar activitățile cu persoanele condamnate s-ar bloca, deținuții nemaiputând ieși din camerele de deținere. Prezentarea la instanțele de judecată a persoanelor private de libertate ar fi îngreunată, situație care ar putea atrage amendarea penitenciarelor”, declară Cosmin Dorobanțu, președintele Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP).

Critici la adresa PNL și PSD


Sindicaliștii din sistemul penitenciar avertizează asupra ”lipsei de reacție” a factorilor politici legat de problemele din închisori. Ei susțin că și polițiștii de la penitenciarul de la Deva vor da dovadă de ”excesul de zel” al polițiștilor din penitenciarul Vaslui.

”Sindicatele din penitenciare consideră că PSD și PNL au dat dovadă de lipsă de seriozitate în negocierile purtate cu sindicaliștii din poliție și din penitenciare. Timp de câteva luni s-au purtat negocieri la sediile partidelor PSD și PNL pentru aplicarea integrală a legii salarizării și pentru eliminarea discriminării generate de actuala lege a pensiilor militare însă, de fiecare dată, reprezentanții coaliției de guvernare nu și-au respectat promisiunile. Politicienii au făcut ping-pong cu reprezentanții sindicatelor, tergiversând aplicarea legii salarizării votate chiar de actuala alianță toxică pentru democrația din România”, a comunicat FASNP. 

Potrivit organizației sindicale, sindicatele din poliție și din penitenciare vor declanșa, din luna august, acțiuni comune de protest în fața Ministerului Finanțelor, Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Justiției. Acestea vor culmina cu ” ample acțiuni de protest în fața Guvernului și Parlamentului României, cu deplasarea protestatarilor între cele două instituții fundamentale, în orele de vârf ale traficului din București”. 

Un român a cerut daune de 15 milioane de euro din partea Organizației Mondiale a Sănătății, afirmând că a suferit un infarct după ce s-a vaccinat anti-COVID






Articolul precedentFurnizarea curentului electric în Suedia, restricționată în această iarnă
Articolul următorMărirea prețului energiei electrice ne pricopsește cu un nou bir: „taxa pe iluminatul public”!