Potrivit calculelor realizate de specialiști, la intrarea în țară, Dunărea are un debit de 2.800 de metri cubi pe secundă.
Practic, vorbim despre un debit la jumătate, față de media anuală.
În anii 2002 și 2003, apele fluviului era la fel de scăzute, fenomenul datorându-se valului de caniculă. În vara anului 2003, Dunărea a scăzut, iar Centrala nucleară de la Cernavodă a fost oprită
Marin Tălău, directorul ABA Jiu Craiova, a ținut să precizeze că, alături de fluviu, toate cursurile de apă sunt afectate. Acestea sunt sub 0.5 din mediile multianuale, adică sunt sub jumătatea debitelor multianuale.
”Dunărea e în scădere, asta e problema care ne-o punem. Încă este prea devreme pentru asemenea debite de 2.700 metri cubi / secundă. Ele de obicei erau atât de mici în lunile august, septembrie, deci vreau să vă spun că media multianuală a lunii iunie, vorbesc de luna iunie că doar ce am ieșit din luna iunie, era undeva la 5.000-6.000 de metri cubi, dublu față de astăzi. Toate cursurile de apă sunt sub 0,5 din mediile multianuale, adică sunt sub jumătatea debitelor multianuale”, a explicat directorul ABA Jiu Craiova.
România, afectată puternic de secetă
În urmă cu două zile, oficialii făceau apel la români să nu facă risipă de apă. Prin urmare, ministrul Mediului declara că 75% din țară este afectată de diverse faze ale secetei pedologice – moderată, puternică sau extremă.
”Am făcut în mod repetat apel la un consum rațional al apei potabile. Apa potabilă presupune investiții uriașe și nu putem, mai ales în perioadă de secetă, să consumăm de 5-10 ori mai mult decât într-o perioadă normală pentru a uda”, a spus Tanczos Barna.