Judecătorii Curții Constituționale a României au astăzi pe masa de lucru dosarul legat de retragerea Ordinului Național „Steaua României” lui Adrian Năstase, după ce acesta a ridicat o excepție în cadrul procesului pe care l-a intentat după ce a pierdut distincția.

După ce preşedintele Klaus Iohannis a semnat pe 11 decembrie 2019 decretul privind retragerea Ordinului Naţional „Steaua României” în grad de Mare Cruce, conferit prin Decretul 960 din 28 noiembrie 2002 lui Adrian Năstase, acesta a solicitat instanței să îi facă dreptate.

În februarie, Curtea de Apel București a suspendat însă soluționarea „cauzei formulată de reclamantul Adrian Năstase până la soluţionarea de către Curtea Constituţională a excepţiei de neconstituţionalitate”, iar dosarul a plecat la CCR, unde pronunțarea s-ar putea da astăzi.

Adrian Năstase i-a chemat în judecată pe Klaus Iohannis şi pe Ludovic Orban – care era premier în vremea în care i s-a retras distincția, privind neconstituţionalitatea dispoziţiilor art. 17 lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 11/1998 pentru reinstituirea Ordinului Naţional „Steaua României” şi ale art. 51 lit. a) din Legea 29/2000 privind sistemul naţional de decoraţii al României.

Lui Năstase nu i se pare corecte aceste norme, potrivit cărora „calitatea de membru al Ordinului Naţional „Steaua României” se poate pierde în următoarele situaţii: a) condamnarea, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate” și „calitatea de membru al unui ordin se poate pierde în următoarele situaţii: a) condamnarea, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la pedeapsa privativă de libertate”.

Articolul precedentMinistrul Drulă promite concursuri „pe bune” în spitalele din rețeaua transporturilor
Articolul următorBode nu exclude demiterea lui Christian Ciocan