România are de azi mai puține personalități decorate, după ce președintele Klaus Iohannis a semnat miercuri decretele privind retragerea acestora. Au rămas cu un loc gol pe perete, pe comodă sau, după caz, pe TV, Adrian Năstase, Gheorghe Bucur, Miron Tudor Mitrea, Dorinel Mihai Mucea, Gheorghe Mencinicopschi, Emilian Cuteanu, Adrian Severin, Dan Voiculescu, Ionel Manţog, Mircia Muntean, Gh. Cristian Anghel și Irina Paula Jianu.

Decizia de retragere a decorațiilor a fost luată ca urmare a faptului că toți cei menționați mai sus au condamnări penale. Adrian Năstase a fost decorat în 2002, când era prim-ministru, de către președintele de atunci Ion Iliescu. Năstase a primit Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Cruce „pentru întreaga activitate pusă în slujba promovării şi dezvoltării României, pentru competenţa şi abnegaţia dovedite în actul guvernării”. Năstase a fost condamnat în două dosare penale, în 2012 şi 2014.

Cristian Anghel avea Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler din 2004. Gheorghe Bucur avea Ordinul Steaua României, în grad de Cavaler, distincție primită în 2004. Acesta a fost condamnat în 2014.

Emilian Cutean – Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler. Fost deputat PSD, Emilian Cutean a fost condamnat definitiv anul acesta la 3 ani si 60 de zile de închisoare, pentru abuz în serviciu. Irina Jianu primise Ordinul Pentru Merit, în grad de Cavaler în 2004. La rândul său, a fost condamnată în două dosare penale, în 2012 şi 2014.

Au mai pierdut decorațiile Ionel Manțog – Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler din 2000, Gheorghe Mencinicopschi – Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler – 2000, condamnat în 2014, Miron Mitrea – Ordinul Steaua României, în grad de Cavaler (2002), condamnat în 2015, Dorinel Mucea – Ordinul Steaua României, în grad de Cavaler (2004), condamnat în 2016, Mircea Muntean – Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler în 2011, și Adrian Severin, care avea Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler în 2002.

Articolul precedentTivilichi – posibil – Reloaded în portul Constanța
Articolul următorPoșta Română are un nou director general. Horia Grigorescu este avocat