Foto preluare Sputnik

Peste 100.000 de moldoveni din diaspora s-au înscris la scrutinul de duminică, din Republica Moldova, relatează Gazeta Românească. La alegerile prezidențiale din toamna lui 2020, un rol extrem de important l-au avut moldovenii din diaspora. Atunci au votat la nivelul întregului mapamond, nu mai puțin de 260.000 de basarabeni stabiliți peste hotare. Motiv pentru care au și fost făcute cereri pentru a se suplimenta numărul de secții deschise în afara granițelor și de această dată acestea ajung la 150.

La fel cum se întâmplă și în cazul României, care nu are o eviență clară a populației aflate în afara granițelor, nici Republica Moldova nu stă prea bine la acest capitol. Aici fiind și mai dificil, mulți dintre basarabeni având și cetățenie românească.  

Astfel, pentru alegerile de duminică peste 100.000 de basarabeni care s-au înscris în prealabil pentru a participa la votul din 11 iulie. Dintre cele 150 de secţii, 12 secţii vor fi organizate în România. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe din Republica Moldova, pentru acest scrutin vor fi disponibile 31 de secţii de votare în Italia, 17 în Federaţia Rusă, 13 în Statele Unite ale Americii şi 10 în Franţa.

Duminică, alegeri anticipate, cu 23 de formațiuni în cursă

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu a anunţat, pe 28 aprilie, că a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului şi a convocat alegeri legislative anticipate pentru data de 11 iulie.

Decizia a fost luată după ce magistraţii Curţii Constituţionale au declarat neconstituţională starea de urgenţă, în timpul căreia legislativul nu putea fi dizolvat şi astfel nu se puteau convoca alegeri parlamentare anticipate.

La scrutinul de duminică sunt înscrise 22 de formațiuni politice și un candidat independent. Printre partide se află în Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (PAUR), varianta moldovenească a formațiunii conduse de George Simion și Claudiu Târziu.

PAUR Moldova, refuzat de Partidul Unității Naționale  

Articolul precedentVideo: Premierul Cîțu, interimar la Finanțe. Ministrul Nazare a fost revocat din funcție
Articolul următorAlexandru Nazare, prima reacție după demitere