Compania miliardarului decedat, citată în instanță de fosta firmă de casă a lui Carmen Palade
Continuă circul pe seama moștenirii fostului miliardar Dan Grigore Adamescu. Conducerea celui mai mare centru de shopping din România se luptă în instanță cu o firmă de management angajată să reprezinte interesele companiei pe vremea când fosta soție a lui Adamescu „tăia și spânzura” la Unirea Shipping Center.
“Subscrisa Unirea Shopping Center SA prin prezentul raport vă informăm ca, la data de 30.06.2020 societatea a fost citată de către Tribunalul București, secția a VI a Civilă, în dosar nr.13849/3/2020 în calitate de debitor în proces cu MCV Media SRL, în calitate de creditor (… ) se solicită plata sumei de 3.070.921,14 lei, reprezentând contravaloare onorariu compensatoriu și penalități aferente, în temeiul contractului încheiat de Unirea Shopping Center cu MCV Media SRL, sub nr.32/17.02.2005. Unirea Shopping Center a respins solicitarea de plată înaintată de Kovacs & Stefanovici în numele MCV Media SRL. Considerăm că și acest contract se încadrează în seria de contracte fictive încheiate în mandatul fostului director general Carmen Palade (fostă Adamescu) prin care doamna Palade și colaboratorii ei și-au însușit în nume propriu fonduri semnificative din patrimonial societății Unirea Shopping Center”, a precizat compania către piața de capital.
Contracte pe ochi frumoși
Potrivit actualei conduceri a centrului comercial, acest contract a fost încheiat în condiții suspecte. “Prin contractul de prestări servicii nr.32/17.02.2005 încheiat de Marina Leu în numele și pe seama MCV Media SRL, Marina Leu a pretins să asigure Managementul Financiar la Unirea Shopping Center SA. Onorariul lunar începând cu 01.01.2015 conform act adițional nr.6/2015 a fost stabilit la 15.000 euro plus TVA. Prin același act adițional s-a stabilit ca la încetarea contractului să se achite de către Unirea Shopping Center SA, companiei MCV Media SRL, cu titlu de onorariu compensator suma reprezentând contravaloarea a 36 de luni inmulțite cu onorariul lunar, valabil la data încetării contractului, sumă la care se adaugă TVA. Motivul și justificarea onorariului compensatoriu este inexistent în contract”.
Actuala conducere de la centrul Unirea susține că niciunul dintre administratorii companiei și nici CA- ul ca structură nu au aprobat acest contract. Mai mult, “reamintim că, Carmen Adamescu este inculpată, printre altele, pentru săvârșirea infracțiunilor de delapidare, evaziune fiscală și gestiunea frauduloasă pentru încjheierea mai multor contracte frauduloase în detrimental societății Unirea Shopping Center SA”, mai precizează directorii Unirea.
Cuibul de viespi
Lupta pentru avere în familia Adamescu este acerbă. Carmen Adamescu l-a reclamat pe Alexander, reținut în Marea Britanie în procesul tatălui său, că ar fi luat un milion de euro ilegal din firmă ca să-şi plătească avocaţii. La rândul său Alexander Adamescu a acuzat-o de aceleaşi manevre pe mama sa vitregă, Carmen Adamescu, care a și fost reținută în România, dar eliberată ulterior.
Dan Adamescu deţinea în timpul vieții mai multe afaceri în România, printre care Astra Asigurări şi Medien Holding, trustul care includea ziarul România Liberă. De asemenea, era acţionarul principal al hotelurilor Intercontinental din Bucureşti și Rex din Mamaia. Potrivit unui top de specialitate, în 2015 averea i s-ar fi înjumătăţit faţă de anul precedent, ajungând la aproape 200 de milioane de euro, de la 430 de milioane de euro cât era estimată inițial. Firma Astra Asigurări, cea mai prolifică sursă de venit, care însă i-a adus şi probleme cu legea, este în prezent în faliment. Acum Unirea Shopping Center a rămas cea mai râvnită afacere din imperiul miliardarului decedat, care în 2014 a fost reținut preventiv pentru dare de mită. Deschis în 1976 și extins în 1989, Unirea Shopping Center București a fost cel mai mare magazin din România comunistă. A fost transformat într-un imens centru comercial în anii 1990. Complexul are o suprafață totală de 83.971 de metri patrați și 1.000 de locuri de parcare.