Drulă: „Se trece de la taxarea pe timp, la taxarea pe distanță”

Noua vinietă se aplică doar traficului greu și va fi pusă în practică spre finalul lui 2023

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă a anunțat, la Digi24, noul mod de taxare pentru mașinile de mare tonaj, concret se va renunța la taxarea pe timp și va fi introdusă taxarea pe distanța parcursă. Acest nou sistem va fi aplicat doar pentru autovehiculele care depășesc 7,5 tone: camioane, tir-uri și autocare.

„În aproape toată Europa, în 23 din 27 de state membre, se taxează folosirea reţelelor de drumuri naţionale, de autostrăzi ale ţărilor respective, nu pe timp ca în România, unde cumpărăm o rovinietă valabilă o zi, o săptămână, o lună, un an, ci pe distanţa parcursă”, a afirmat Cătălin Drulă la Digi 24.

Pentru autoturisme rămâne vinieta valabilă pe timp, sistemul care a fost valabil şi până acum. „Aşa este şi în Austria, pentru maşini mici se plăteşte vigneta austriacă în funcţie de timp, iar traficul greu plăteşte pe distanţă parcursă. Sunt diverse metode şi sisteme, unele implică un sistem montat la bordul camionului, altele sunt bazate pe camere care recunosc numărul de înmatriculare. Fiecare ţară foloseşte un sistem diferit”, a explicat Drulă.

Drulă despe momentul introducerii acestui nou sistem

Potrivit lui Drulă, noul sistem de taxare va fi introdus la finalul lui 2023 ori începutul lui 2024, el fiind parte din reformele ce vin cu Planul Național de Redresare și Reziliență.

„PNRR-urile statelor membre ale UE sunt condiționate de reforme. Este un plan de recuperare după pandemie, condiționat de reforme. Una dintre reforme a fost să taxăm mai corect, să avem un raport mai corect între feroviar, care este un mod de transport mai puțin poluant, și rutier. Este o obligație pe care o avem, ca stat membru, să introducem acest sistem de taxare”, a mai spus ministrul.

Totodată, acesta a precizat că încă nu s-a stabilit prețul acestor noi viniete, dar a dat asigurări că noile taxe vor fi discutate cu cei din domeniul transporturilor.

Autostrada A1 Sibiu-Deva, sub restricții de trafic

Articolul precedentIubita lui Dragnea, despre fostul lider al PSD: „Este în continuare cu probleme de sănătate netratate”
Articolul următorOrban lămurește problema alocațiilor: următoarea majorare, la anul