Peste 400 de litri de dezinfectanți pentru mâini și suprafețe au fost retrași din unitățile sanitare de la începutul pandemie, potrivit datelor furnizate Ministerului Sănătății de către Inspecția Sanitară de Stat, relatează G4 Media. Cele mai mari cantități au fost descoperite la Bacău (245 litri) și Zalău (161 de litri).
„Din cantitatea totală de 24.144 litri și 467 kg retrase de la utilizare, 409,7 litri au fost retrași de la utilizare din unități sanitare (1.7%)”, precizează Ministerul Sănătății.
Totodată, Ministerul Sănătăţii a dispus efectuarea de controale la producători de biocide, după ce a fost semnalată prezenţa în spitale a unor dezinfectanţi cu 0% substanţă activă. De asemenea, MS a precizat că sute de produse neconforme au fost descoperite în 2020 şi în primul trimestru din 2021. „Inspecţia Sanitară de Stat din cadrul Ministerului Sănătăţii a solicitat astăzi, 7 iunie a.c., inspectorilor sanitari din cadrul DSP Galaţi şi DSP Ilfov efectuarea de controale, conform competenţelor, la producătorii SC GRANDE GLORIA PRODUCTION SRL, respectiv la producătorul SC G&M 2000 SRL”, a transmis, luni, Ministerul Sănătăţii.
Sancțiuni, amenzi și avertismente din cauza dezinfectanților
Potrivit MS, în trimestrul II 2020 – trimestrul I 2021, inspectorii sanitari au efectuat controale în urma cărora au fost retrase de la utilizare 124 de produse biocide neconforme, în cantitate de 24.144 litri şi 467 kg. Totodată, au fost retrase de la comercializare 263 de produse biocide neconforme, în cantitate de 142.287 litri şi 8.845 kg. Au fost aplicate 185 de sancţiuni, dintre care 127 de amenzi, în valoare totală de 734.500 lei, şi 58 de avertismente.
„Principalele neconformităţi identificate de inspectorii sanitari au fost legate de introducerea ilegală pe piaţă a produselor biocide, etichete care nu respectă prevederile din aviz/autorizaţie, termene de valabilitate expirate şi utilizare necorespunzătoare. Conform Metodologiei stabilită anual de INSP în baza Programului Naţional de Monitorizare a Factorilor Determinanţi din Mediul de Viaţă şi Muncă (PN II), se realizează evaluarea eficacităţii bactericide şi fungicide a produselor biocide în laboratoare din cadrul INSP şi DSP. Precizam faptul că în perioada aprilie – mai 2021, inspectorii sanitari au prelevat probe de produse biocide cu aplicaţie în sectorul medical şi anume antiseptice şi dezinfectante chimice folosite în dezinfecţia chirurgicală a mâinilor, în vederea evaluării eficacităţii biocide (bactericide şi fungicide), conform Metodologiei stabilită de INSP”, a mai transmis Ministerul sănătăţii.
Primăriile orașelor din țară cer Ministerului Sănătății bani prin PNRR pentru spitale