Cum va funcționa certificatul verde de vaccinare, cel care îți va garanta liberul acces în Uniunea Europeană

Vor exista trei tipuri de certificate

Foto: DW

Mult discutatul certificat de vaccinare va intra, potrivit autorităților, în vigoare începând cu data de 1 iulie. Astfel, de la acea dată, toți cei care vor intenționa să călătorească în afara granițelor României, în Uniunea Europeană, vor trebui să prezinte dovada vaccinării sau, după caz, un test negativ Covid, informațiile fiind procesate mai ușor prin intermediul aplicației.

Certificatul verde de vaccinare va beneficia de o platformă dedicată

Ploiești: Cinci tineri, cercetați pentru distrugerea monumentelor funerare din Cimitirul Evreiesc

Conform directorului STS, Ionel-Sorin Bălan, platforma va fi lansată în data de 1 iulie și va facilita călătoriile în Uniunea Europeană, scurtând timpii de așteptare de la granițe. Potrivit acestuia deja ar fi fost bifate câteva etape tehnice esențiale. „Purtătorul de cuvânt a prezentat mai multe interpelări, s-au realizat teste (…). Suntem în lucru cu aplicaţia de portal şi cu aplicaţia de modificare a certificatelor. Va fi gata clar până la 1 iulie”, a mai spus Ionel-Sorin Bălan, citat de Digi24.

Vor exista trei tipuri de certificate, începând cu data de 1 iulie

Se va accesa un portal. Pe acest portal, persoana care doreşte descărcarea unui certificat va furniza câteva date. Aceste date vor fi verificate în sistemele informatice pe care le avem la dispoziţie, respectiv Registrul Naţional de Vaccinare sau Coronaforms, Registrul electronic pentru vaccinare şi aplicaţia Coronaforms pentru celelalte tipuri de certificate. După aplicarea cererii unuia dintre certificate sau mai multe, persoana care încearcă să intre în posesia unui asemenea certificat va primi în contul personal, înregistrat pe platforma informatică, acest certificat. Acest certificat poate fi ţinut fie în mod electronic, pe telefonul mobil sau pe alt device, poate fi şi printat şi poate fi prezentat autorităţilor, existând, de asemenea, aplicaţie dezvoltată care permite verificarea autenticităţii documentului prezentat, datele respectiv fiind corelate cu datele de identitate din documentele personale.

Ionel-Sorin Bălan, director STS, despre certificatele de vaccinare

Mai mult, acesta a menționat inclusiv faptul că instituția pe care o conduce se află într-o permanentă colaborare cu Ministerul Economiei, astfel încât viitoarele certificate să poată veni în ajutorul sectorului HoReca.

Articolul precedentMinisterul Sănătății: Peste 400 litri de dezinfectanți neconformi retrași din spitale
Articolul următorS-a prăbușit o cascadă, dar Bulai rezolvă situația: ”Vă invit pe Muntele Ceahlău”
Iulia KELT
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.