Dacă vă făceați speranțe că din septembrie veți sta ceva mai bine la capitolul pensii, aflați că vă înșelați. Sau cel puțin asta afirmă Tănase Stamule, consilier de stat în cadrul cancelariei prim-ministrului pe domeniul economic. Potrivit spuselor acestuia, pensiile vor fi mărite, însă nu cu cât s-a declara inițial. Ceea ce, firește, va crea iar un val de critici însă și de panică venit din partea pensionarilor care și așa trăiesc de pe o zi pe altă.

Unii, cel puțin…

Pentru că dacă este să ne amintim de pensiile speciale, vom constata iarăși că unii pensionari sunt „mai speciali” decât alții. În timp ce categoria privilegiată continuă să primească mici averi pe post de pensie, atunci când vine vorba de „plebe”, ne mai gândim, mai calculăm – din astea!

“Deficitul pe care l-a prognozat Comisia Europeană este în jurul momentului septembrie și creșterea pensiilor. Am anunțat deja o creștere a pensiilor, însă nivelul de creștere se va stabili după ce vom vedea care sunt încasările pe trimestrul 2. Estimările noastre sunt că vom avea o cădere a încasărilor, mai ales că în luna aprilie foarte multe activități au fost închise”, a spus Stamule, într-o conferință online organizată de Ziarul Bursa.

Pe de altă parte, Cîțu a vorbit la rându-i despre pensii

„Deficitul, când am început anul, includea la cheltuieli suma totală pentru pensii. Asta înseamnă că noi trebuia să ne împrumutăm în piață de diferența de 3,7% din PIB, implicit și pentru pensii. Acum vorbim de un deficit de 6,7% din PIB. Dublu. Banii la cheltuieli sunt acolo, dar problema este că trebuie să finanțezi aceste cheltuieli. Voi prezenta premierului și guvernului câteva scenarii, maxim 3, cu ce se poate face în acest an cu cheltuielile. Aici nu este vorba numai de pensii. Avem multe cheltuieli care trebuiesc reevaluate”, a spus Cîțu.

Fiind de părere că există o mare presiune financiară pe România în această perioadă, Cîțu a adăugat:

„Toată lumea se uită la noi și ne spune că sunt costuri foarte mari în buget. Doar anul acesta pensiile înseamnă o suplimentare de 5 miliarde lei. Băncile sau cei care ne finanțează ne pun o primă de risc: „E adevărat că voi sunteți un Guvern responsabil, dar cu cât crești cheltuielile mai mult, probabilitatea să aveți probleme în viitor e mai mare și atunci vrem să vedem responsabilitate”, a afirmat Cîțu.

Articolul precedentCiolacu acuză Guvernul că nu face nimic pentru elevi!
Articolul următorViceprimarul Popescu ignoră Ordonanțele Militare și anunță redeschiderea parcurilor în S2
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.