Sursa foto: Universul.net

La 40 de ani de la crearea Consiliului Central pentru pentru Populaţia Sinti şi Romă din Germania, președintele german Frank-Walter Steinmeier a transmis un mesaj video prin care prezintă scuzele populației nemțești față de atrocitățile la care au fost supuse cele două populații în cel De-Al Doilea Război Mondial.

Șeful statului german a precizat că rasismul nu s-a încheiat după căderea naziștilor, membrii acestei minorității fiind de-a lungul anilor incriminați și supuși umilințelor și excluziunii din partea autorităților.

De asemenea, Steinmeier a mai declarat că genocidul cu care comunitatea romă și sinti s-au confruntat a fost negat sau ținut sub tăcere, solicitările acestora pentru compensanții fiind trecute cu vederea de prea mult timp.

8 aprilie, Ziua Internațională a Romilor. Câți romi sunt în Europa

 „Vreau să cer iertare astăzi din partea ţării mele pentru aceste suferinţe aplicate populaţiei sinti şi romă în perioada de după război”, a spus Steinmeier, potrivit Digi24.

Acesta a amintit că pe continetul european trăiesc peste 10 milioane de etnici sinti și roma, fiind cea mai mare minoritate din zonă. Cei mai mulți romi trăiesc în sudul și estul Europei, iar sintii în Europa de Vest și Centrală.

De patru decenii, Consiliul Central pentru pentru Populaţia Sinti şi Romă luptă pentru participarea membrilor la activitățile sociale și protejarea și promovarea lor ca minoritate națioanală.

Și președintele României Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor. Șeful statului aprecizat că romii, de-a lungul timpului, au fost victimele violenței, a urii și rasismului, precizând că și ei și-au dat viața pentru împlinirea marilor „noastre idealuri.”

„La această sărbătoare se cuvine să amintim faptul că romii au dat României un patrimoniu și tradiții valoroase, numeroase personalități în domeniul culturii, artelor și științei, care au contribuit la afirmarea identității proprii, dar și la diversitatea benefică a comunităților și omenirii în ansamblu. Trebuie să facem astfel ca tinerii să găsească în aceste personalități modele demne de urmat, să poarte mai departe tradițiile și obiceiurile înaintașilor, cu respect și mândrie”, a transmis Klaus Iohannis.

Citește și: Refugiații din Ucraina, o problemă pentru Uniunea Europeană. Ce propunere are Germania

Articolul precedentMacron, despre Putin: ”Dialogul cu preşedintele rus este unul ingrat”
Articolul următorElena Udrea va ajunge, astăzi, în fața judecătorilor din Bulgaria
Andrei NARIȚA
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.