Liceul din Ploiesti
Liceul din Ploiesti. Sursa foto; economica.net

Premieră la nivel național. Liceul Tehnologic Energetic „Elie Radu” din Ploiești a devenit prima instituție de învățământ din România adusă la standard de consum de energie aproape zero. Pentru acest lucru au fost realizate investiții, din fonduri private, în valoare de un milion de euro.

Datorită acestei investiții, clădirea școlară va avea un consum mediu anual de energie diminuat cu aproximativ 60%. Datorită echipării cu panouri fotovoltaice și panouri solare termice, clădirea și-ar putea asigura aproape integral consumul energetic din surse proprii, în timpul sezoanele calde.

Corpul C10 al Liceului Tehnologic Energetic „Elie Radu” din Ploiești are atât săli de curs, la parter, cât și un cămin-internat, la etajele superioare. Corpul clădirii are o suprafață desfășurată pe cele trei niveluri de circa 1.500 metri pătrați. În această clădire școlară învață 250 de elevi și își desfășoară activitatea 60 de cadre didactice. În cămin sunt cazați aproximativ 80 elevi.

Ce lucrări au fost realizate

Principalele lucrări de renovare au constat în izolarea termică a pereților exteriori , schimbarea integrală a tâmplăriei existente la ferestre cu tâmplărie performantă energetic din aluminiu, cu geamuri triplu strat low-e, modernizarea sistemului de iluminat, prin înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent și incandescent existente cu altele de tip LED, având eficiență energetică ridicată și durată mare de viață, și instalarea unui sistem inteligent de iluminat.

De asemenea, a fost introdus un sistem de producere a energiei electrice prin panouri fotovoltaice, ce cuprinde 14 panouri fotovoltaice de câte 410 W fiecare, a fost instalat un sistem de încălzire a apei menajere cu 10 panouri solare termice și depozitarea ei în boilere ce au o capacitate totală de stocare de 3.000 litri, au fost înlocuite conductele și a radiatoarele din întreaga clădire, au fost montate unele echipamente de filtrare a aerului cu recuperare de căldură și s-au dotat sălile de clasă cu echipamente de dezinfectare a aerului, ce vor asigura protecția în fața virusurilor și un mediu mai sănătos pentru elevi și profesori în timpul orelor. De asemenea, au fost instalate parasolare la ferestrele puternic însorite și s-a realizat reamenajarea interioară integrală a clădirii.

(VIDEO) Carnagiu: Zeci de civili au fost uciși, cu rachete, în gara Kramatorskn

Articolul precedentPrețurile alimentelor au atins un nivel istoric din cauza războiului din Ucraina
Articolul următor Grădinița creșă Electromagnetica, inaugurată de către primarul Cristian Popescu Piedone