Griu
Cereale. Sursa foto: expresul.md

Războiul din Ucraina a afectat piețele de cereale și de ulei vegetal, determinând un nou record al prețurilor mondiale la alimente în luna martie, a anunțat Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Ucraina și Rusia sunt mari exportatori de produse alimentare de bază,  războiul  afectând producția agricolă, lucru care a condus la creșterea prețurilor. Aproape 30% din grâul mondial provine din Ucraina și Rusia. Rusia produce cantități enorme de potasiu și fosfat,   elemente de baza în producerea îngrășămintelor chimice.

Prețurile mondiale ale produselor alimentare de bază au crescut semnificativ în luna martie, având cele mai ridicate niveluri din istorie, a anunțat astăzi Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Prețurile mondiale ale grâului, nivel record!

Indicele FAO al prețurilor la alimente a înregistrat o medie de 159,3 puncte în martie, mai mare cu 12,6% față de februarie, când  era deja cel mai ridicat nivel de la înființarea sa în 1990. Indicele urmărește modificările lunare ale prețurilor internaționale ale unui coș de produse alimentare de bază vândute în mod obișnuit. Indicele FAO al prețurilor la cereale a fost cu 17,1 la sută mai mare în martie decât în februarie,  lucru care a determinat creșteri mari ale prețurilor la grâu și la toate cerealele grosiere. Federația Rusă și Ucraina, împreună, au reprezentat circa 30 la sută și, respectiv, 20 la sută din exporturile mondiale de grâu și porumb. Prețurile mondiale ale grâului au crescut cu 19,7 la sută în cursul lunii iar prețurile porumbului au înregistrat o creștere de 19,1 la sută de la o lună la altă, atingând un nivel record, alături de cele ale orzului și sorgului.

Indicele FAO al prețurilor la uleiurile vegetale a crescut cu 23,2%, determinat de cotațiile mai mari ale uleiului din semințe de floarea-soarelui, al cărui principal exportator mondial este Ucraina. Prețurile la uleiul de palmier, soia și rapiță au crescut semnificativ, ca urmare a majorării prețurilor la uleiul de floarea-soarelui și a creșterii prețurilor la țiței. Prețurile la uleiul de soia sunt susținute mai mult de îngrijorările legate de reducerea exporturilor din America de Sud.

Un primar din județul Suceava vrea să revitalizeze stațiunea balneo-climaterică din comună

Sud

Articolul precedentÎncepe prohibiția generală la pescuit. Pescarii se plâng că nu mai este peşte
Articolul următorPrima unitate de învățământ din România care nu va mai consuma vara energie electrică