La Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, de la începutul săptămânii, au fost înregistrate 4 cazuri de meningită.
Două dintre acestea sunt în stare foarte gravă, anunță Agenția de presă Rador, citată de G4 Media.
În aceste condiții, managerul spitalului, Florin Roșu, a atras atenția că meningita poate fi tratată în proporție de 98%.
Dacă nu există un tratament de specialitate, copiii pot rămâne cu sechele majore
Deși este o boală tratabilă, meningita afectează atât persoanele sănătoase, cât și persoanele deja bolnave.
”Primul caz, cu antecedente de afecțiuni ale căilor respiratorii superioare, este al unei fetițe transferate de la Bacău. Aceasta a ajuns în stare gravă, respirație spontană, neintubată și stabilă hemodinamic”, a explicat medicul.
Unul dintre copii a fost diagnostricat și cu coronavirus
Conform declarațiilor oferite de cadrele medicale, în urma investigațiilor, pacienta a fost confirmată și cu SARS Cov-2.
Prin urmare, s-a decis transferul la Spitalul Clinic pentru Copii Sf. Maria, pentru continuarea terapiei și tratamentului.
”Al doilea caz, este al unui copil de 5 ani, nevaccinat împotriva meningococului. Pacientul este internat pe secția Covid, fiind depistat pozitiv”, anunță medicul.
”Din păcate, ignorarea simptomelor, tratamentul după ureche pot agrava starea pacientului, astfel încât prognosticul să devină unul nefavorabil”, a mai adăugat acesta.
Ignorarea simptomelor sau tratamentul luat acasă, ”după ureche”, poate agrava starea, existând inclusiv riscul de deces
Florin Roșu a atras atenția, explicând că pacientul poate rămâne cu sechele, precum pierderea auzului, dificiențe de vorbire, sechele neuromusculare.
Prin urmare, cadrele medicale fac apel la pacienți să se informeze din surse medicale specializate şi să se prezinte la medic imediat pentru a primi tratament în fazele incipiente ale bolii.